Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oluja desetljeća

VIDEO Englesku i Wales paraliziralo olujno nevrijeme, udari vjetra do 159 km/h

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veći dio Engleske i Walesa zahvatilo je olujno nevrijeme, s mjestimičnim uraganskim udarima vjetra i do 159 km/h. Zavladao je prometni kaos, a obustavljeno je prometovanje željeznica.

Snažno nevrijeme je, prema britanskim medijima, ostavilo 40.000 kuća je bez električne energije na jugu i zapadu Engleske. Britanska Agencija za okoliš izdala je čak 19 upozorenja od poplava na jugozapadu Engleske.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Slika nije dostupna OMIKRON NAPADA Uskoro nove restrikcije? "Vrijeme je da se odustane od lijene prepostavke da vlada ima pravo kontrolirati naše živote''

Britanska meteorološka služba zabilježila je udare vjetra i do 159 km/h, u ponedjeljak ujutro oko 5 sati po lokalnom vremenu, na otoku Wight.

>> VIDEO Grmljavinsko nevrijeme poharalo Dalmaciju

Svi privatni operateri su mijenjali ili ukidali redove vožnje vlakova zbog sigurnosnih mjera kako bi provjerili tračnice i maknuli nanose i stabla. 'Jutros smo našli i oslobodili više od 40 linija vlakova nakon pada stabala na pruge i očekujemo da ćemo ih još naći', rekao je jedan dužnosnik Network Raila.

Tisuće putnika pokušava stići do radnih mjesta, ali ih na kolodvorima blokiraju jaki vjetrovi koji su tijekom noći zahvatili Veliku Britaniju i stigli ujutro do Londona.

Čak 130 letova otkazano je na međunarodnom aerodromu Heathrow u Londonu. Diljem Engleske i Walesa proglašeno je 146 pripremnih faza za obranu od poplava. Meteorološki ured Met Office je izdao narančasto upozorenje (predanja razina) za jug zemlje i pozvao stanovništvo da odgodi izlaske tijekom jutra kako bi izbjeglo oluju.

Britanski meteorolozi tvrde kako bi Cornwall, Devon, Dorset, Hampshire, West Sussex, East Sussex i Kent mogli biti pod najvećim naletima vjetra.

Problema imaju i brodovi koji plove Engleskim kanalom i koji su zabilježili nalete vjetra između 128 i 144 km/h. BBC prenosi kako snažan vjetar prodire i sve dublje na britanski otok.

Policija je uputila upozorenje građanima da koriste njihov telefonski broj tijekom oluje, a da zovu hitnu službu 999 samo u slučaju 'prave' nužde.

Britanski su mediji oluju nazvali 'Sveti Juda', po svecu zaštitniku kojemu se vjernici obraćaju u izgubljenim slučajevima i teškim situacijama a kojega se tradicionalno slavi 28. listopada, i usporedili je s onom iz 1987. godine u kojoj je poginulo 18 osoba i oboreno oko 15 milijuna stabala.

Vjetar bi se mogao proširiti na sjever Francuske jačinom od 140 km/h. Francuska tvrtka za distribuciju električne energije ERDF je u nedjelju mobilizirala ekipe koje su radile u zahvaćanim područjima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene