Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Finski tinejdžer osuđen je na dvije godine zatvora uvjetno zbog više od 50.000 hakiranja i ostalih kaznenih djela na internetu, objavili su finski mediji u srijedu.


Julius Kivimaki je imao online nadimak "Zeekill".

Vezani članci Policija u Finskoj (Arhiva: AFP) Finska je majstor u borbi protiv koronavirusa. Ključ njihove uspješnosti mogao bi ležati u pet razloga Socijalna distanca, ilustracija Fizička distanca daje dobre rezultate, a njima je i prirodna: ''Volimo zadržavati ljude na metar ili više od sebe, inače nam je nelagodno''

Kaznena djela, počinjena od kraja 2012. do rujna 2013., uključuju hakiranje elektroničke pošte i skretanje sadržaja s internetske stranice Massachussetts Institute of Technology (MIT) u SAD-u na sveučilište Harvard, piše list Hufvudstadsbladet.

Haker razotkrio seksualne tajne 4 milijuna ljudi

Sud u gradu Espoou uzeo je u obzir da Kivimaki tada nije bio punoljetan. Osim uvjetne kazne, Kivimaki će biti na kušnji, a oduzeti su mu kompjutor i 6.500 eura, navodi list.

Među ostalim nedjelima su krađa kreditnih kartica za različite online kupnje, uključujući pjenušac. U nekim je slučajevima proslijeđivao informacije ili djelovao u suradnji s drugim osobama, navodi list.

Kivimaki je bio povezan s hakerskom skupinom Lizard Squad, koja je preuzela odgovornost za napade na online usluge poznatih platformi za kompjutorske igrice Xbox and PlayStation. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook