Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Filipinac pretjerao

IZVRIJEĐAO OBAMU PA SE BRZO POKAJAO 'Žalim što je sve ispalo kao osobni napad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama otkazao je susret s filipinskim predsjednikom Rodrigom Duterteom nakon što ga je Duterte opisao vulgarnim rječnikom, objavio je u utorak glasnogovornik Bijele kuće. Duterte se ubrzo nakon toga i ispričao.

Duterte, populist poznat po svojim osebujnim izjavama i svojoj krvavoj kampanji protiv droge u kojoj su tisuće ljudi ubijene, rekao je pred novinarima za Obamu da je "kučkin sin" u ponedjeljak, dan uoči njihova planiranog susreta na summitu ASEAN-a u Laosu.

Pročitajte i ovo Piton Nevjerojatno što je učinio Stravična borba za život motociklista s ogromnom zmijom: "Ugrizla me za ruku pa počela gnječiti..." Ilustracija Nakon potresa Filipini ukinuli upozorenje na tsunami: Stotine potresa nakon prvog udara, a valovi su trajali pet sati

"Putang ina (kučkin sine), psovat ću te na tom forumu", riječi su kojima je Duterte uvrijedio Obamu, prenosi BBC.

Obama je saznao za tu uvredu na summitu skupine G20 u Kini, te je na tiskovnoj konferenciji u Hangzhouu rekao da je svojim savjetnicima kazao da razgovaraju s filipinskim dužnosnicima i utvrde bi li susret s Duterteom mogao uključivati "konstruktivan, produktivan razgovor".

Umjesto s Duterteom Obama će se u glavnom gradu Laosa Vientianeu sastati s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hye. Obama je doputovao u Laos kao prvi američki predsjednik u povijesti koji posjećuje tu zemlju na jugoistoku Azije.

Na ispriku nije trebalo dugo čekati

Nakon što je Obama odlučio otkazati sastanak s Duterteom, filipinski predsjednik se putem svoje glasnogovornika ispričao američkom predsjedniku. "Žalim što je sve ispalo kao osobni napad na američkog predsjednika. Veselimo se 'preglanju' naših nesuglasica, koje su proizašle iz nacionalnih prioriteta i percepcija", poručio je u izjavi Duterte, a prenosi CNN.

Duterte je pobijedio na filipinskim izborima s obećanjem da će iskorijeniti zločine i zloporabu droga, a nakon što je došao na vlast uslijedio je rat protiv droge u kojemu je u posljednja dva mjeseca ubijeno više od 2400 ljudi, navodnih trgovaca drogom i narkomana.

Duterte je rekao da bi bilo "nepristojno" ako Obama na razgovorima s njim pokrene pitanje poštivanja ljudskih prava, te je dodao da bi u tom slučaju morao opsovati Obamu, upotrijebivši filipinski izraz za "kučkin sin".

Uvrijedio i Papu

Duterteu to nije prvi put da koristi uvredljive izraze prema svjetskim dužnosnicima. Čak je i papa Frnaju nazvao "kučkinim sinom", američkog državnog tajnika Johna Kerryja "luđakom", a nedavno je američkog veleposlanika na Filipinima nazvao "gay kučkinim sinom".

I dok Duterteov koloraturni diskurs dobro prolazi pred domaćom publikom, vrlo loše prolazi na međunarodnoj sceni. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene