448973
448973
448973
448973
448973

RAT PROTIV KRIMINALA U tri mjeseca 2400 ubijenih

  • , 04.09.2016., 15:24
  • Autor:
  • komentara

U ratu protiv kriminala i trgovine drogom koji je na Filipinima intenziviran nakon dolaska na vlast predsjednika Rodriga Dutertea, u manje od tri mjeseca smrtno je stradalo 2400 osoba, po podacima policije.

 
 
 
 
Rodrigo Duterte (Foto: AFP)
Rodrigo Duterte (Foto: AFP)

Treba istaknuti da je od toga samo 1011 osoba ubila policija, dok je pogibija preostale 1391 osobe "predmet policijske istrage", stoji u policijskom priopćenju, što upućuje na to da su navodni kriminalci žrtve izvaninstitucionalnih tijela, milicija i međusobnih obračuna.

Duterte, koji je velikom većinom izabran u svibnju, neočekivano je pobijedio populističkim obećanjima da će stati na kraj kriminalu te da će pogubiti desetke tisuća kriminalaca.

Otad je policija izvijestila da svaki dan ubije nekoliko trgovaca drogom, uz objašnjenje da je riječ o ubojstvu u legitimnoj obrani. No brojni žrtve pogibaju od ruke nepoznatih naoružanih osoba ili ih policija pronalazi s natpisom na kojemu stoji da je riječ o trgovcu drogom.

Policija tvrdi da su te zločine počinili pripadnici mafije koji eliminiraju neke svoje članove kako bi ih ušutkali.

Ujedinjeni narodi i organizacije za obranu ljudskih prava osuđuju ubojstva i pogubljenja osoba za koje se smatra da su trgovci drogom ili kriminalci bez prethodnih sudskih procesa, uz pretpostavku da sve ubijene osobe zasigurno nisu trgovci drogom ni kriminalci.

Nakon kritika iz UN-a Duterte je zaprijetio da će napustiti svjetsku organizaciju da bi nakon dva dana kazao da se samo šalio. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se