Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Redovite aktivnosti

Filipini održavaju vojne vježbe sa SAD-om i Japanom u Južnom kineskom moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Filipini ovoga tjedna održavaju odvojene pomorske vojne vježbe sa SAD-om i Japanom u Južnom kineskom moru u kojem više zemalja ima teritorijalne pretenzije na isti arhipelag, objavila je u ponedjeljak filipinska mornarica.

Vježbe se održavaju pokraj filipinskog otoka Palawan udaljenog oko 160 kilometara od spornog arhipelaga Spratly u trenutku kad su porasle napetosti s Kinom koja gradi vojna postrojenja na arhipelagu kojeg smatra svojim teritorijem, a koji se nalazi unutar filipinske gospodarske zone.

Pročitajte i ovo Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao Ruski ratni brod isplovljava iz Vladivostoka - 4 Maritime Cooperation 2022 Dvije velesile u velikoj vojnoj vježbi: Sudjeluju moćna raketna krstarica, zrakoplovi, helikopteri, podmornica...

Redovite dvotjedne vježbe sa SAD-om započele su prošlog tjedna a pomorske vježbe s Japanom započinju u utorak, kazala je poručnica Liezl Vidallon, glasnogovornica filipinske mornarice.

Oko 300 pripadnika američke mornarice, izviđački zrakoplov P-3C i brod za spašavanje USNS Safeguard sudjeluju u zajedničkim američko-filipinskim vježbama. U vježbama s filipinskom mornaricom će sudjelovati japanski zrakoplov P-3C Orion.

'Pozivamo sve strane da se suzdrže prijetnji ili upotrebe sile'

Filipini su prosvjedovali zbog kineskih aktivnosti u Južnom kineskom moru i podnijeli su zahtjev za arbitražom pred sudom UN-a dovodeći u pitanje kineske tvrdnje da se radi o kineskom suverenitetu na tom području.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad čitavim Južnim kineskim morem koje je ključni trgovački pomorski put i ležište sirovina. Vijetnam, Malezija, Brunei i Tajwan također polažu pravo na dijelova toga mora.

Japan nema teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru no zabrinut je zbog moguće kineske dominacije nad pomorskim putevima kojima se odvija veliki dio japanske pomorske trgovine.

Dok Filipini i SAD održavaju godinama redovite vježbe Japan je prvi puta održao zajedničke vojne vježbe s Filipinima u svibnju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene