Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost u regiji

'Pozivamo sve strane da se suzdrže prijetnji ili upotrebe sile'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Američke Države javno su kritizirale početak izgradnje kineskih objekata na otočju Spratly u Južnome kineskom moru.

EU i Japan zabrinuti su zbog jednostranih akcija koje mijenjanju postojeće stanje u Južnome kineskom moru, stoji u zajedničkom priopćenju objavljenom u petak, pri čemu se misli na kineske poteze koji pojačavaju napetost u regiji.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

"I dalje pratimo razvoj situacije u području Južnoga kineskog mora i zabrinuti smo zbog jednostranih akcija koje mijenjaju status quo i pojačavaju napetosti", stoji u priopćenju objavljenom nakon sastanka japanskog premijera Shinza Abea s predsjednikom Vijeća Europe Donaldom Tuskom i i drugim čelnicima EU-a.

"Pozivamo sve strane.... da se suzdrže od jednostranih akcija, uključujući i prijetnje ili upotrebu sile i prinude", stoji u priopćenju.

KINEZI OTVORENO ZAPRIJETILI 'Ako je cilj SAD-a zaustaviti nas, onda je rat neizbježan'

Poziv je uslijedio nakon što su Sjedinjene Američke Države javno kritizirale početak izgradnje kineskih objekata na otočju Spratly u Južnome kineskom moru.

Kina smatra svojim veći dio Južnoga kineskog mora, kojim prolazi najveći dio brodskog prijevoza japanske robe, a Japan i Kina spore se i oko otočića u Istočnome kineskom moru.

"Složili smo se da se razmirice moraju riješiti mirnim putem i u skladu s međunarodnim zakonom", rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Tokiju, ne spomenuvši pritom nijednu zemlju poimence. Tusk je, uz predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u Tokiju sudjelovao na godišnjem summitu Japan-EU. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene