Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imate li slično iskustvo?

Evo dokaza da žene plaćaju više za proizvode koje kupuju i muškarci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon istraživanja provdeneog 1995. godine 'pink porez' postao je prihvaćeni fenomen. Studija je naime pokazala da žene godišnje plate 1351 dolara više za iste proizvode od muškaraca.

Mnogi proizvodi namijenjeni ženama nimalo se ne razlikuju od istih proizvoda na tržištu za muškarce - ali žene ih plaćaju više.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

Cijene bazirane na spolu, poznate kao 'ženski porez' ili 'pink porez', prihvaćeni su fenomen od 1995. godine otkad je studija provedena u Kaliforniji otkrila da žene godišnje plate 1351 dolara više za iste proizvode nego muškarci.

Studija je imala toliki utjecaj da je Kalifornija postala prva i jedina država koja je zabranila spolno diskirminirajuće cijene.

Na Business Insideru objavljen je video čiji su autori testirali koliko je ova pojava danas prisutna u preostalih 49 američkih saveznih država.

Prvo su usporedili cijene britvica istog proizvođača - slični proizvodi, u oba slučaja s pet oštrica i hidratantnim trakama, bili su 1,41 dolara skuplji u ženskoj verziji.

Cijene koje završavaju s 98 ili 99 lipa uskoro bi mogle otići u povijest

Usporedili su zatim kremu protiv bora, odnosno protiv starenja, također od istog proizvođača, a ona za žene koštala je 1,07 dolara više.

Dok proizvođač britvica nije htio komentirati razliku, proizvođač krema poručio je kako su više cijene proizvoda za žene povezane s nizom faktora, među kojima su razlika u pakiranju i mijenjanje formulacije što utječe na proces proizvodnje.

Pale su cijene, ali ipak nije trenutak za pljesak

Razlika u cijenama otkrivena je i na kemijskom čišćenju. Šest dolara koštalo je čišćenje ženske, a 5,75 dolara čišćenje muške košulje. Riječ je o košuljama istog proizvođača koje su napravljene od istog materijala.

Jeste li primijetili slične pojave u trgovinama u Hrvatskoj?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene