Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građanima sve teže

Pale su cijene, ali ipak nije trenutak za pljesak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ono čemu mogu zapljeskati građani, a ne može gospodarstvo je deflacija. Pad cijena, iako ne velik, doveo je do pada cijena mesa i mlijeka, ali i povećanja cijena voća i povrća, kad se promatra veljača ove i prošle godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku, potrošačke su cijene na godišnjoj razini niže za 0,4 posto. Za građane to je nedovoljno.

Pročitajte i ovo Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba" Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni"

Uspoređujući veljaču ove, i veljaču prošle godine, cijene voća i povrća su rasle, voća za 6,4 i povrća 7,4 posto. Iako se zbog ruskog embarga očekivalo snižavanje cijena, one ne ovise, kažu u HGK, samo o tome.

Nakon sedam tjedana: Cijene goriva idu dolje

"Ovise o burzama, cijenama energenata, a i o globalnoj situaciji na tržištu određenih kultura. Recimo, prošle godine smo imali velikih promjena cijene limuna, kad je došao na tržište, cijene su pale", kaže Dražen Miloloža iz sektora poljoprivrede u HGK.

Pale su cijene drugih namirnica, ulja, mlijeka, sira i jaja, a nešto manje kruha i mesa. U sindikatima ne vide pozitivan pomak, dapače.

"To nije uzrokovalo da si zbog toga građani mogu priuštiti više hrane ili kvalitetniju hranu, dapače, pokazatelji govore da se građani hrane sve nekvalitetnije i sve teže sklapaju kraj s krajem", kaže Krešimir Sever iz NHS-a.

Oprskrba vodom poskupjela je od veljače prošle do veljače ove godine za 8 posto, a cijene stanovanja i energenata poskupjele su životni standard za 20 posto u posljednjih 5 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene