Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u petak kako preporuka da BiH dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji "nije dobra vijest", a da je siguran kako će on nastaviti vladati Republikom Srpskom i učvrstiti status tog entiteta kao samostalne države.


"To nije dobra vijest", kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za medije u Banjoj Luci komentirajući preporuku Europske komisije Vijeću EU da odobri BiH status kandidata za članstvo u Uniji.

Dodik smatra kako je to "trik" kojim se pokušava legalizirati produžetak mandata visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kao i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, što on smatra neprihvatljivim.

Također smatra neprihvatljivim najmanje tri od 14 reformskih prioriteta za BiH koje je Europska komisija definirala još 2019. godine.

Po njegovoj ocjeni, Zapad je "izgubio kompas" time što je nametnuo sankcije Rusiji kao i odnosom prema Kosovu.

"Ne možemo to prihvatiti, ali ni spriječiti, no odmjerit ćemo svoje politike prema tome", kazao je Dodik koji je ponovo nazvao RS državom, uz tvrdnju kako je ona među najstabilnijima u regiji, a tvrdi da joj ostanak u BiH samo stvara probleme.

Najavio je kako će inzistirati da RS što prije dobije natrag sve ovlasti koje su ranije prenesene na razinu BiH pa tako i od Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) preuzeti provedbu budućih izbora.

Milorad Dodik Centralna izborna komisija prijavila Dodika: Članica se boji za dijete, a predsjednik smatra da ima 'metu na čelu'"

Milorad Dodik Dodik ponovno briljira: "Kad mi netko kaže 'Đe si, Bosanac', dođe mi da se potučem." Osvrnuo se i na Milanovića

Kazao je kako svi podaci govore o tome da je njegova pobjeda na izborima za predsjednika RS nedvojbena te da je to potvrdilo i ponovno prebrojavanje glasova, baš kao i činjenicu da će entitetom nastaviti vladati koalicija koju je do sada predvodio njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Najavio je kako će osigurati da sadašnji saziv entitetskog parlamenta prije isteka mandata 2. studenog usvoji proračun za narednu godinu iako je uobičajeno da proračun predlažu i usvajaju nova vlada i parlament, koji trebaju biti uspostavljeni na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.

"To je potpuno zakonito", ustvrdio je Dodik navodeći kako time želi spriječiti pokušaj blokade uspostave nove vlasti u RS odnosno "očekivanu opstrukciju" oporbe.

Dodik je pozvao sve svoje pristalice da dođu u Banju Luku na provladin skup u utorak, kako bi na taj način zaštitili rezultate izbora koje, po njegovu sudu, pokušavaju dovesti u pitanje "muslimani i otuđeni Srbi". Kazao je kako očekuje da će se u središtu Banje Luke na njegov poziv okupiti najmanje 25.000 ljudi "čime će poslati jasnu poruku".


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju