Obavijesti Video Pretražite Navigacija
‘Snažan zajednički odgovor’

EU pozvao iranske veleposlanike zbog zatočenja zaposlenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje članice EU-a pozvale su iranske veleposlanike, prosvjedujući na taj način zbog zatočenja iranskog osoblja britanskog veleposlanstva u Teheranu, no za sada se suzdržavaju od oštrijih poteza, poput zabrane izdavanja viza.

Ministri vanjskih poslova EU-a prošli su tjedan pozvali Irance da puste iransko osoblje britanskog veleposlanstva u Teheranu i grčkoga novinara, koji su zatočeni kao navodni huškači uličnih prosvjeda zbog kontroverznih rezultata predsjedničkih izbora. Upozorili su na ‘snažan zajednički odgovor’ zbog ponašanja prema diplomatskom osoblju.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

Moćni iranski klerik ajatolah Ahmad Džanati upozorio je u petak da zatočenom osoblju prijeti suđenje zbog navodne uloge u nemirima. Britanski Foreign Office objavio je kako je ‘vrlo zabrinut’ zbog Džanatijeve izjave. ‘Osobama koje su uhićene sigurno će se suditi, s obzirom na to da su priznale ...’, rekao je Džanati, vođa Vijeća čuvara, moćnoga 12-članog tijela za nadzor ustava. Za sada nema komentara iranskog ministarstva vanjskih poslova.

>> VIDEO: 'Zapad će zažaliti, odgovor Irana bit će oštar'

Iran je početkom tjedna priopćio kako je pritvoreno devetero članova iranskog osoblja britanskog veleposlanstva u Teheranu zbog upletenosti u masovne prosvjede koji su izbili nakon predsjedničkih izbora 12. lipnja na kojima je pobijedio tvrdolinijaš Mahmud Ahmadinedžad. Većina ih je oslobođena, ali britanski dužnosnici kažu kako su dva zaposlenika veleposlanstva još u pritvoru. Džanati nije rekao koliko bi se zaposlenika moglo suočiti sa suđenjem. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene