Federica Mogherini (Foto: AFP)
Federica Mogherini (Foto: AFP)

Najava Sjeverne Koreje o obustavi nuklearnih pokusa pozitivan je korak, ocijenila je u subotu visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i pozvala na provedbu "nepovratne denuklearizacije" te azijske zemlje.


To je "pozitivan korak na koji se dugo pozivalo i trebao bi voditi potpunoj, nepovratnoj i dokazivoj denuklearizaciji zemlje", rekla je šefica vanjske politike EU Federica Mogherini.

Vezani članci Susret dvaju čelnika (Foto: AFP) Denukleazijacija poluotoka: Sjeverna Koreja pristala poduzeti dodatne korake Susret dvaju čelnika (Foto: AFP) Moon u Sjevernoj Koreji: Razgovor koji se smatra ispitom za mogući budući važan susret

Sjeverna Koreja objavila je u subotu ujutro da će obustaviti nuklearne i raketne pokuse te zatvoriti nuklearni poligon za testiranje i umjesto u oružje ulagati u gospodarski rast i mir.

Odluku je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un objavio uoči skorašnjih sastanaka na vrhu, s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom idući tjedan, odnosno s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom krajem svibnja ili početkom lipnja.

Dva skorašnja summita prigoda su za "gradnju povjerenja i trebaju voditi dodatnim, konkretnim i pozitivnim rezultatima", rekla je Mogherini.

Ponudila je potporu Europske unije za razgovore "na bilo koji mogući način, uključivo vlastito iskustvo pregovaranja o denuklearizaciji".

Stajalište EU o Sjevernoj Koreji u ovoj je fazi nepromijenjeno, a uključuje sankcije i kanale za otvorenu komunikaciju, rekla je Mogherini. (Hina)