Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU: Nema napretka u razgovorima oko ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoji široka suglasnost da se postigne dogovor o nacrtu ugovora, koji bi reformirao eurpske institucije, ali je zasad nemoguće reći hoćemo li uspjeti, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u ranim jutarnjim satima na završetku prvog dana summita EU-a .

"Postoji široka suglasnost da pokušamo sve što možemo kako bi se postigao dogovor, ali večeras nije moguće reći hoćemo li uspjeti", izjavila je Merkel na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore Slika nije dostupna Doznaje Dnevnik Nove TV Evo što piše u Nacrtu ugovora za monetizaciju autocesta: Nabrojani uvjeti

Merkel je rekla da će danas podne nastaviti bilateralne razgovore s europskim kolegama, a onda bi se ponovno svi okupili zajedno za vrijeme radnog ručka.

Čelnici 27 zemalja EU-a raspravljali su u četvrtak tijekom radne večere o prijedlogu njemačkog predsjedništva koji predviđa, uz određene izmjene, zadržavanje najvažnijih dijelova europskog ustava, koji je propao nakon što je odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

Jedna od izmjena je da se novi dokument ne bi zvao ustav nego ugovor. Novi ugovor trebao bi omogućiti lakše funkcioniranje proširene Unije i otkloniti institucionalne prepreke za daljnje proširenje. U njemu bi se zadržale inovacije iz propalog ustava, između ostaloga, uvođenje funkcije predsjednika Vijeća EU-a s dvoipolgodišnjim mandatom, uvođenjem funkcije ministra vanjskih poslova, odlučivanje dvostrukom većinom glasova i smanjenje broja područja o kojima se odlučuje konsenzusom.

"Atmosfera je bila dobra i otvorena, ali zasad nema rezultata", rekla je Merkel.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da je večaras bio prvi krug rasprave - "predjelo, a da sutra slijedi glavno jelo".

"Jasno je da nam treba novi ugovor i osjećam da bi sutra mogli doći do rješenja", rekao je Barroso.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izjavio je da u četvrtak navečer nije zabilježen napredak i da Poljska i Velika Britanija nisu promijenile svoje stajalište.

"Atmosfera je bila dobra, a što se ostalog tiče, ne mogu reći da je bilo velikog napretka i dalje postoji poljski i britanski problem", rekao je Juncker.

Poljska ne želi prihvatiti da se odluke donose dvostrukom većinom glasova, dok Velika Britanija ne želi da Povelja o temeljnim pravima ima pravno obvezujući karakter, a protivi se povećanju ovlasti Unije na području vanjske politike te pravosuđa i unutarnjih poslova.

"Oni su iznijeli svoje primjedbe, ali su ipak rekli da žele postići dogovor. Nitko nije rekao da ne želi dogovor", rekla je Merkel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene