Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija i Velika Britanija počinile su "katastrofalne" greške u vezi s krizom u Ukrajini u koju su uletjele nepripremljene, piše u izvješću britanskog parlamentarnog povjerenstva objavljenom u petak.


Povjerenstvo za europske poslove Doma lordova kritike je iznijelo u vrijeme kada se čini da će se raspasti krhki prekid vatre sklopljen između snaga ukrajinske vlade i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Vezani članci Brexit - uplate i isplate Velike Britanije - 2 Analiza Dnevnika Nove TV: Evo kako će se brexit ipak odraziti i na Hrvatsku Brexit Zbogom, Europo: Nakon tri i pol godine rasprava koje su duboko podijelile zemlju, Velika Britanija u petak odlazi iz EU-a

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da pobunjenike pomaže oružjem i svojim vojnicima u Ukrajini što Moskva redovito opovrgava.

Što se događa u Debalceveu? Separatisti tvrde: 'Ubili smo 3.000 ukrajinskih vojnika!'

Parlamentarno povjerenstvo ocjenjuje da su "EU i Britanija uletjeli u tu krizu kao mjesečari", izjavio je Christopher Tugendhat, predsjednik tog povjerenstva.

Prema izvješću, odnosi EU i Moskve dugo su se temeljili na "optimističnom postulatu" da je Rusija na putu prema ostvarenju veće demokracije.

Izvješće povjerenstva zadnji je u nizu udaraca vladi Davida Camerona pošto je njegovu vanjsku politiku nekadašnji britanski zapovjednik NATO-a general Richard Shirreff nazvao "neprikladnom".

Cameron je upozorio ovog tjedna da bi sankcije koje pritišću Rusiju mogle trajati "puno godina" ako ta zemlja ne promijeni ponašanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook