Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će biti nakon siječnja?

Sklonost Donalda Trumpa od koje strahuje EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija vjerojatno će u prosincu produljiti gospodarske sankcije Rusiji zbog Ukrajine, ali će to možda biti mnogo teže u i u budućnosti ako Donald Trump uspije u zatopljavanju odnosa s Rusijom.

Donald Trump, koji će preuzeti predsjedničku dužnost u siječnju, rekao je da želi "dobre odnose" s Rusijom i predsjednikom Vladimirom Putinom. To je među nekim članicama EU-a izazvalo strah od političkog zaokreta koji bi ublažio američko stajalište o ukrajinskoj krizi.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Vladimir Putin tijekom govora u ruskoj državnoj Dumi Neimenovani neprijatelj Putin na sastanku s čelnicima Dume govorio o neuspjehu neprijatelja: "Nitko nikada nije uspio zastrašiti narod Rusije"

Sankcije su bile nametnute najprije kratko nakon što je Rusija anektirala Krimski poluotok od Ukrajine 2014. i otada ih Unija obnavlja svakih šest mjeseci.

Pet europskih diplomata reklo je za Reuters kako očekuju da čelnici EU-a produlje glavne gospodarske sankcije u Bruxellesu sljedeći mjesec - prije nego što Trump preuzme dužnost.

Odluka zahtijeva jednoglasnost među 28 članica a gospodarske sankcije su sada na snazi do kraja siječnja 2017.

"Produljenje u prosincu još uvijek bi se trebalo dogoditi. Nema promjene na terenu u Ukrajini ... zaista nema razloga da se ne produlje", rekao je europski diplomat.

"No tada, nakon Trumpove inauguracije, tko zna kamo će nas on odvesti. Možda će taj put postati teži".

Pod predsjednikom Barackom Obamom, SAD je također nametnuo sankcije Rusiji i pozvao je blok da u pogledu sankcija ostane ujedinjen.

Međutim članice Italija, Mađarska, Grčka i Cipar - koje imaju bliske veze s Moskvom - sve više dovode u pitanje učinkovitost tih mjera.

Za vrijeme izborne kampanje, Trump je zauzeo otvorenije stajalište prema Putinu od američkih dužnosnika koji ga smatraju autokratom sklonim suzbijanju neistomišljenika u zemlji, maltretiranju susjednih zemalja i pokazivanju ruske snage u inozemstvu.

Trump nije rekao što će učiniti kako bi oživjele veze s Rusijom. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene