Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zbog sigurnosti'

Estonija planira ogradu na granici s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Želimo pokriti kompletnu kopnenu granicu s 24-satnim tehničkim nadzorom."

Estonija želi izgraditi ogradu na svojoj istočnoj granici s Rusijom kako bi ojačala vlastitu sigurnosti i sigurnost šengenske zone slobodnog kretanja, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Kaja Kallas Putinu je rekla ne Željezna lady upozorila: ''Europa ima tri do pet godina da se pripremi''

Gradnja ograde, planirane u duljini od 110 kilometara i visini od 2,5 metra, trebala bi početi 2018. godine. Po procjenama, koštat će 71 milijun eura. Estonski planovi dolaze u jeku jačanja napetosti između Zapada i Rusije oko ukrajinske krize i problema s izbjegličkim valom u Europi.

"Želimo pokriti kompletnu kopnenu granicu s 24-satnim tehničkim nadzorom. To radimo zbog sigurnosti Estonije i sigurnosti šengenske zone", rekao je glasnogovornik estonskog ministarstva unutarnjih poslova Toomas Viks.

Renzi: Baltičke zemlje su najveći neprijatelji Grčke

Ograda će pokriti samo trećinu estonske granice s Rusijom jer je ostatak vodena granica. Estonija je jedna od zemalja EU-a koja ima vanjsku šengensku granicu. Druga takva zemlja, Mađarska, već gradi kontroverznu ogradu na granici sa Srbijom dugu 175 kilometara.

Potpredsjednik odbora za vanjsku politiku ruskog parlamenta Konstantin Kosačev osudio je estonske namjere. Tvrdi da ta zemlja nije pod nikakvim pritiskom izbjeglica i da ogradu podiže iz ideoloških razloga, kako bi Rusiju prikazala kao prijetnju Europi.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene