Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Litva, Latvija i Estonija

Renzi: Baltičke zemlje su najveći neprijatelji Grčke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći neprijatelji Grčke u eurozoni su zemlje istočne Europe, rekao je u srijedu talijanski premijer Matteo Renzi, uoči sastanka o spašavanju Grčke od bankrota.

"Grci i grčka vlada moraju znati... da postoji jako snažan pritisak europskog javnog mnijenja, posebice u nekim državama, da se iskoristi ova prilika za obračun s Grčkom i jednom zauvijek riješi pitanje njezina članstva u eurozoni", rekao je Renzi u rimskom Senatu.

Pročitajte i ovo Papa Franjo (foto: AFP) Posjet ohrabrenja Papa na Baltiku: Podrška zemljama na rubu Rusije Slika nije dostupna Vojna vježba Elitne američke postrojbe na Baltiku i u Poljskoj

Njemačku, zajedno s nekim sjevernoeuropskim zemljama poput Finske i Nizozemske, obično se smatra glavnim zagovornicima fiskalne odgovornosti i najvećim protivnicima radikalno lijeve grčke vlade. No Atenu kritiziraju i druge članice eurozone iz središnje i istočne Europe, posebice tri baltičke republike Estonija, Litva i Latvija, koje su i same provele strogu i bolnu štednju.

Tulumarenje bez pokrića

"Grčka vlada i dalje želi tulumariti, a račune će morati platiti netko drugi", ocijenila je u ponedjeljak na Twitteru litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, bivša europska povjerenica.

DRAMA SE NASTAVLJA 'Neki kreditori nisu prihvatili naš prijedlog'

Renzi je rekao da "velik dio europskih institucionalnih i političkih čelnika" želi "učiniti sve kako bi se pomoglo" Grčkoj, ali i istaknuo da Atena mora "recipročno" odgovoriti i obvezati se da će provesti smislene ekonomske reforme.

Renzi je također upozorio pregovarače na rizike s kojima bi se suočili u slučaju da se ovaj tjedan ne postigne dogovor s Grčkom, a koji bi posebice pogodili Grčku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene