Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Englezi i Škoti priželjkuju konačni razlaz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina Škota i Engleza sklona je razdvajanju Škotske i Engelske, pokazalo je ispitivanje ICM-a koje je naručio Sunday Telegraph.

U potpori škotskoj neovisnosti Englezi su brojniji (59 posto) od Škota (52 posto).

Pročitajte i ovo Ilustracija čamca s migrantima Smrtonosan prijelaz Strašna tragedija u La Mancheu: Prevrnuo se čamac pun migranata, djevojčica preminula Ilustracija Britanski Project X Zabava izmakla kontroli: U kuću ih je pokušalo ući više od 100, intervenirala i policija

Približno 68 posto engleskih ispitanika podržava osnivanje engleskog parlamenta, dok ih 48 posto želi potpuno odvajanje od ostatka Velike Britanije, to jest od Škotske, Walesa i Sjeverne Irske, kaže se u ispitivanju.

Rezultati ispitivanja ukazuju na povećano odobravanje neovisnosti Škotske dok će se izbori u škotskom parlamentu održati sljedećeg svibnja.

Ovog će se mjeseca obilježiti 300. obljetnica političkog saveza
Engleske i Škotske iz 1707. Otad su dva kraljevstva imala istog vladara kad je James VI. Škotski postao 1603. James I. V. Britanije.

Raspušten 1707., škotski parlament ponovno je oformljen 1999. godine nakon što je London odobrio čitav niz zakonskih ovlasti glede zdravstva, obrazovanja i okoliša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene