Slovenski vojnici (Foto: 24ur.com/Slovenska vojska)
Slovenski vojnici (Foto: 24ur.com/Slovenska vojska) Foto: 24ur.com/Slovenska vojska

Zbog katastrofalnog rezultata elitnog bataljuna slovenske vojske tijekom prošlotjedne vježbe za osposobljavanje u skladu s NATO-ovim standardom, u pitanje bi mogla doći njihova misija u sklopu KFOR-a na Kosovu.


Slovenska ministrica obrane Andreja Katič posvađala se s načelnikom glavnog stožera slovenske vojske zbog rezultata prošlotjedne vježbe na vježbalištu Poček kod Postojne. Naime, 800 ponajboljih slovenskih vojnika iz Maribora pokazalo je potpunu nespremnost i neadekvatnu opremljenost za operativno djelovanje po NATO-ovim standardima, prenosi slovenski POP TV.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji, ilustracija U Sloveniji više od tisuću novozaraženih, testirali manje od nas: Liječnik dobio obje doze cjepiva pa se zarazio koronavirusom Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Otvara se put prema izlaznoj strategiji: Susjedi bilježe sve bolje brojke, nadaju se ukidanju policijskog sata

"Ono što su saveznici vidjeli na vježbalištu Poček više je podsjećalo na prvoaprilsku šalu. Vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali manevrirati u prostoru, oprema koju im je osiguralo ministarstvo obrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali potplati, a više je vojnika zbog ozeblina moralo tražiti pomoć sanitetske službe i liječnika", izvještava POP TV.

Da stvar bude gora, slovenska ministrica obrane rekla je za navedenu televiziju da je za debakl slovenskih vojnika doznala tek iz medija te da je zbog toga zabrinuta i ogorčena.

Šanse da Slovenija do 2022. godine formira borbeno spreman bataljun po NATO-ovim standardima zbog pokazanog na vojnom poligonu Poček sad su značajno umanjene, a u pitanje bi mogla doći njihova misija u sklopu KFOR-a na Kosovu.

Isto tako, ministrica Katič i glavni stožer međusobno se optužuju za trenutno stanje u slovenskoj vojsci.