Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROTIV MRŽNJE

Europska komisija: "U pandemiji je porastao broj rasističkih napada, zlostavljanja i prijetnji na internetu. Potrebno je proširiti popis kaznenih djela iz mržnje"

Zastave Europske unije
Zastave Europske unije Foto: DNEVNIK.hr
Europska komisija je u četvrtak pokrenula inicijativu za proširenje popisa kaznenih djela na govor mržnje i zločin iz mržnje na internetu i izvan njega kako bi se stvorio odgovarajući pravni okvir za kriminalizaciju govora mržnje i zločina iz mržnje na razini EU-a.

Trenutno ne postoji pravna osnova za kriminalizaciju govora mržnje i zločina iz mržnje na razini EU-a i stoga je potrebno proširiti postojeći popis kaznenih djela u EU-u utvrđen u Ugovoru o funkcioniranju Europske unije kako bi se osigurala minimalna zajednička pravila o definiciji kaznenih djela i sankcija primjenjivih u svim državama članicama EU-a.

“Mržnja je u suprotnosti s našim temeljnim vrijednostima i načelima. Djelovanjem EU-a moramo osigurati da se mržnja kriminalizira podjednako u cijeloj Europi”, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Ova inicijativa prvi je korak u procesu proširenja popisa kaznenih djela u EU-u. Sljedeći korak bio bi da države članice odobre inicijativu, a zatim Komisija može iznijeti zakonodavni prijedlog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekonomsko zastraživanje Europska komisija predložila učinkovit alat za suprotstavljanje ekonomskim ucjenama: ''Trgovina se sve više koristi kao oružje''

Komisija smatra da su govor mržnje i zločin iz mržnje posebno područje kriminaliteta jer ih oba karakterizira element mržnje usmjerene na osobe ili skupine osoba koje imaju (ili se smatra da imaju) ista zajednička zaštićena obilježja.

Pročitajte i ovo COVID potvrde - 2 Utjecaj pandemije EK ima novi prijedlog za valjanost COVID potvrda: Promjene moguće i za putovanja iz određenih država

U jednoj studiji objavljenoj u četvrtak potvrđen je razmjer i zabrinjavajući trend govora mržnje i zločina iz mržnje. Tijekom pandemije porasla je mržnja prema, primjerice, Romima, Židovima, muslimanima i osobama azijskog podrijetla ili onima za koje se smatra da su takvog podrijetla, uključujući rasističke napade i premlaćivanja, nasilno zlostavljanje, prijetnje i rasističko zlostavljanje.

Čak je 52 posto mladih žena i djevojčica doživjelo nasilje na internetu, uključujući prijetnje i seksualno uznemiravanje, dok su osobe s invaliditetom izloženije riziku da postanu žrtve nasilnih kaznenih djela (uključujući zločin iz mržnje) nego druge osobe te da trpe uznemiravanje.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene