Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni detalji

Napadače na Zagreb Pride terete za zločin iz mržnje: Palili su zastavu i udarali sudionike. Policija ih fizički razdvajala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka policija objavila je kako pet osoba - četiri muškarca (39, 19, 26, 18 godina) i jednu ženu (24) terete za zločin iz mržnje.

Radi se o napadačima na sudionike Povorke ponosa u Zagrebu prošle subote. U policiji navode kako je sama Povorka prošla bez incidenta, a sudionici su se razišli. 

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

Dojavu o napadu na Trgu Marka Marulića policija je dobila u 22:32.

"Brzim i pravovremenim dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja između mase koju su stvorile osobe koje su se tamo nalazile, policijski službenici odmah su na temelju uočenog njihova ponašanja locirali moguće počinitelje te pristupili smirivanju situacije i utvrđivanju okolnosti koje su do toga dovele.

Konkretno, pristupilo se utvrđivanju identiteta i prikupljanju početnih informacija razgovorom, a s obzirom na to da se tijekom tog postupanja reakcije nisu smirivale, primijenili su i ovlast upozorenja te fizički poduzeli mjere kako bi razdvojili osobe. To je uz procijenjenu njihovu brojnost i osjetljivost situacije bila primjerena reakcija održavanja povoljne situacije do dolaska dodatnih policijskih snaga", navode u policiji.

Priveli su ih u službene prostorije i nakon kriminalističkog istraživanja protiv njih je podnesena kaznena prijava.

"Sumnja se da su muškarci u dobi od 39, 19, 26 i 18 godina počinili kazneno djelo 'nasilničko ponašanje' u vezi sa zločinom iz mržnje na štetu 22-godišnjaka. Oko 22:30 zajedno su došli na Trg Marka Marulića u Zagrebu jer su znali da će se nakon završenog javnog okupljanja Zagreb Pride na tom prostoru nalaziti sudionici navedenog okupljanja. Prišli su oštećenom, koji je sjedio na stepenicama, i počeli ga vrijeđati pogrdnim riječima i u jednom trenutku osumnjičeni 39-godišnjak zatvorenom ga je šakom udario u sljepoočnice.

Palili zastavu i prskali sprejem

Potom je, sumnja se, osumnjičeni uzeo zastavu duginih boja koju je oštećeni prethodno odložio na tlo pored sebe te ju predao preostaloj trojici. Dok su oni zastavu držali u rukama, osumnjičeni 39-godišnjak upaljačem ju je pokušao zapaliti te ju je prskao sprejom. Takvim drskim ponašanjem te nasiljem na javnom mjestu, a koje je počinjeno zbog spolnog opredjeljenja oštećenoga, osumnjičeni su oštećenog doveli u ponižavajući položaj", stoji u priopćenju.

Policija sumnja i da je 24-godišnjakinja počinila kaznena djela nasilničkog ponašanja u vezi sa zločinom iz mržnje na štetu 21-godišnjakinje i 32-godišnjaka.

"U trenutku paljenja zastave duginih boja prišla je oštećenom 21-godišnjaku koji je događaj fotografirao te počela na njega vikati i vrijeđati ga pogrdnim riječima, a nakon toga ga je zatvorenom šakom udarila u čelo. Potom je, sumnja se, prišla oštećenoj 32-godišnjakinji, koja je svojim mobilnim telefonom snimala paljenje zastave duginih boja te je verbalno vrijeđala i potom rukom udarila po desnoj strani lica. Takvim drskim ponašanjem te nasiljem na javnom mjestu, koje je počinjeno zbog spolnog opredjeljenja oštećenih, osumnjičena je oštećene dovela u ponižavajući položaj.

Isto tako, sumnja se da je 24-godišnjakinja počinila kazneno djelo nasilničkog ponašanja na štetu 26-godišnjakinje tako što je 3. srpnja 2021. godine oko 22:30 na Trgu Marka Marulića prišla 26-godišnjakinji koja je svojim mobilnim telefonom snimala paljenje zastave te je počela vrijeđati pogrdnim riječima, a nakon toga oštećenu udarila šakom u čelo. Opisanim drskim ponašanjem te nasiljem na javnom mjestu osumnjičena je oštećenu dovela u ponižavajući položaj", zaključuje policija. 

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene