Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egipćani spremni za konačni obračun

Napetost raste, vojska sprečava nasilje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počeo je masovni prosvjed u Kairu, simbolično nazvan 'Dan odlaska'.

Nakon podnevne molite, na ulicama glavnog grada Egipta okupilo se mnoštvo prosvjednika, protivnika i pristaša Hosnija Mubaraka. Vojska se rasporedila između njih kako bi spriječila novo nasilje. Vojnike je došao posjetiti ministar obrane Mohamed Hussein Tantawi i popričati s njima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obnova sigurnosti Egipat kreće u normalan život, obnovljen promet na trgu Tahrir Slika nije dostupna Spora tranzicija vlasti Pobuna u Egiptu se širi, vlast prijeti vojskom

'Danas je posljednji dan, danas je posljednji dan!', uzvikivali su prosvjednici. 'Za Egipat je danas dan slavlja!" Očekuje se da će se gomile ljudi okupiti u središtu Kaira nakon podnevne molitve.

France presse javlja da je u El Arišu, mjestu na granici Egipta i Pojasa Gaze, nepoznati napadač ispalio protutenkovsku raketu na zgradu u kojoj je sjedište službe sigurnosti.

U nezapamćenim neredima na ulicama Kaira poginulo je najmanje 13 ljudi, a stotine su ozlijeđen, javlja Al Jazeera. Današnjim 'Danom odlaska' prosvjednici će obilježiti krvavi tjedan koji je iza njih i nadaju se, ulazak u novo razdoblje.

Obama traži od Mubaraka hitnu ostavku

Obamina administracija raspravlja s egipatskim dužnosnicima o prijedlogu da predsjednik Hosni Mubarak odmah podnese ostavku i preda vlast prijelaznoj vladi na čelu s potpredsjednikom Omarom Sulejmanom, uz potporu egipatske vojske.

>> VIDEO: Kombijem namjerno naletjeli na prosvjednike

Iako je Mubarak do sada oklijevao da odmah odstupi s dužnosti, dužnosnici dviju vlada nastavljaju razgovore o planu po kojem bi Sulejman, potpomognut glavnim zapovjednikom egipatskih oružanih snaga Sami Enanom i ministrom obrane feldmaršalom Mohamedom Tantavijem, odmah započeo proces ustavnih reformi.

Prijedlog također poziva na formiranje prijelazne vlade u koju bi bili pozvani članovi iz širokog raspona oporbenih skupina uključujući zabranjeno Muslimansko bratstvo, kako bi počeli raditi na otvaranju izbornog sustava zemlje s ciljem da se u rujnu organiziraju slobodni i pošteni izbori, rekli su dužnosnici prema pisanju NY Timesa.

'Nije korištena sila'

Pristalice i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka nisu ubili protuvladine prosvjednike tijekom nasilja u Kairu, izjavio je egipatski potpredsjednik Omar Sulejman, samo nekoliko sati prije održavanja novih najavljenih prosvjeda u Egiptu.

U interviewu za američki ABC News o pucnjevima na prosvjednike okupljene na trgu Tahrir u središu Kaira, Sulejman je izjavio: 'Oni su se dobro ponašali. Nitko nije stradao od metka ispaljenog iz snajperskog oružja. Nemoguće. Oružane snage nisu koristile nikakvu silu protiv prosvjednika.'  (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene