Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jutros, prvog radnog dana nakon svrgnuća egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, ponovno je uspostavljen promet oko kairskog trga Tahrira, središta revolucije, no na samome trgu i dalje se okupljaju mnogobrojni stanovnici, prenosi France presse.


Glavni prioriteti egipatske vlade su obnova sigurnosti i povratak normalnom životu, rekao je premijer Ahmed Šafik nakon susreta s čelnikom Vrhovnog vojnog vijeća koje je preuzelo vođenje zemlje nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka.

Vezani članci Grad smeća ''Grad smeća'' na svakom je koraku pun otpada, pogledajte kako se ljudi snalaze Slika nije dostupna Opet kaos u Egiptu: Kairom odjekuju eksplozije i pucnjava

>> 'Prvi čin Egipta je završen tihim vojnim udarom'

'Glavni prioritet, o tome nema spora, je sigurnost. Jednako važan prioritet je osigurati čimbenike potrebne svakodnevnom životu građana', rekao je premijer Šafik govoreći na egipatskoj državnoj televiziji. 'Vlada i građani moraju se ujediniti u nadolazećem razdoblju', kazao je Šafik.

13.000 zatvorenika u bijegu

Bivši predsjednik Hosni Mubarak predao je vlast vojnom vijeću prilikom povlačenja s dužnosti u petak. Čelnik Vrhovnog vojnog vijeća Mohamed Husein Tantavi sastao se jučer s većim brojem ministara među kojima i s premijerom Šafikom te ministrom unutarnjih poslova Mahmudom Vagdijem, s kojim je razgovarao o brzom povratku policije na dužnost, nakon što se povukla s kairskih ulica početkom prosvjeda protiv Mubaraka.

Vagdi je rekao kako je 13.000 zatvorenika koji su pobjegli iz zatvora na početku prosvjeda protiv Mubaraka još uvijek u bijegu. Egipatska vojska je obećala mirnu tranziciju prema civilno izabranoj vlasti i obvezala se da će poštovati međunarodne sporazume potpisane u Egiptu, među kojima je i mirovni sporazum s Izraelom.

Državni mediji javili su da se Tantavi sastao i s predsjednikom ustavnog suda i ministrom pravosuđa, s kojima je razgovarao 'o zakonskim i ustavnim pitanjima koja se odnose na ustavni legitimitet i pravosuđe'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju