Obavijesti Pretražite Navigacija
Spora tranzicija vlasti

Pobuna u Egiptu se širi, vlast prijeti vojskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Režim predsjednika Hosnija Mubaraka protiv kojega u Egiptu traju masovni prosvjedi upozorio je u srijedu da će vojska intervenirati ako u zemlji nastane 'kaos', dok se narodna pobuna širi zemljom.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Geit zaprijetio je da će vojska intervenirati 'ako nastane kaos i uzeti stvari u svoje ruke'. 'Ako se to dogodi (...), oružane snage će morati zaštititi ustav i egipatsku nacionalnu sigurnost. Tada ćemo doći u veoma opasnu situaciju', rekao je, a prenijela je službena agencija Mena.

Pročitajte i ovo Napeto na Kosovu - 2 Sedmi dan krize Održani prosvjedi na Kosovu, Kurti poručio: "Oni ne odražavaju volju naroda nego su direktiva iz Beograda" Slika nije dostupna Strani analitičari poručuju Gramzivost i despotizam režima izvori arapske pobune

>> Novi neredi u Egiptu: U sukobu s policijom četvero mrtvih

Bijela kuća je, ne smanjujući politički pritisak, ocijenila da nastavak prosvjeda pokazuje kako političke reforme nisu dovoljne, a State Department je pozvao egipatsku vojsku da se i dalje suzdržava od primjene sile. Američki predsjednik Barack Obama 'istaknuo je da treba odmah poduzeti nužne mjere za urednu tranziciju u Egiptu koja će biti sveobuhvatna, trajna, zakonita i koja će odgovarati težnjama egipatskog naroda', u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Abdulahom, jednim od glavnih saveznika, po priopćenju iz Bijele kuće.

Pet mrtvih, stotinjak ranjenih

U srijedu, šesnaestog dana pobune, desetci tisuća prosvjednika okupljeni na trgu Tahriru u središtu Kaira, simbolu narodne pobune, i dalje su tražili odlazak Mubaraka koji već gotovo 30 godina vlada Egiptom željeznom šakom. Prosvjedi su se proširili na jug zemlje, gdje je u El Hargi, 400 km južno od Kaira, pet osoba ranjenih dan ranije u sukobima prosvjednika i policije koji su koristili prave metke, umrlo jučer podlegavši ozljedama, izvijestili su medicinski izvori. Stotinjak osoba je pri tome ranjeno.

Pobuna je zahvatila i Asijut, južno od Kaira, gdje su Mubarakovi protivnici zauzeli željezničku prugu i prekinuli promet autocestom koja povezuje sjever i jug zemlje, paleći automobilske gume. Od 3. veljače prosvjedi uglavnom protječu u miru, a vojska nije koristila silu protiv prosvjednika. U sukobima policije i prosvjednika prvih dana pobune, a zatim i u sukobima Mubarakovih pristaša i protivnika 2. veljače tristotinjak ljudi je izgubilo život, po podatcima UN-a i Human Rights Watcha, a više tisuća je ranjeno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene