Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Egipat koji posreduje u pregovorima o primirju između Izraelaca i Palestinaca u utorak je potvrdio da je postignut prekid vatre između sukobljenih strana te da počinje u 16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, izvijestila je državna novinska agencija Mena.


Izraelci su prihvatili trajan prekid vatre u Gazi, rekao je za AFP visoki izvor u izraelskoj vladi, nedugo nakon što su i Palestinci izvijestili o zaključenju dogovora kojim će se trajno okončati pedesetodnevni rat.

Vezani članci Sukobu Palestine i Izraela ne nazire se kraj - 3 Netanyahu kaže da sukob s Palestinom još nije gotov: "Plaćaju i nastavit će skupo plaćati zbog toga" Izraelska vojska na granici s Gazom Izraelci tvrde da kopnena vojska nije ušla u pojas Gaze, očajni stanovnici bježe pred napadima: "Djeca vrište, žele otići, tresli smo se s njima"

"Još jedanput smo prihvatili egipatski prijedlog o prekidu vatre bez uvjeta i vremenskog ograničenja", rekao je za AFP visoki izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, samo nekoliko minuta prije početka primirja.

PREKINUTA JE VATRA: 'Postigli smo dogovor s Izraelom'

Izraelci su pristali i otvoriti granice prema Gazi kako bi omogućili humanitarnim radnicima ulazak u palestinsku enklavu, objavilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Kroz neizravne pregovore koji će između Izraelaca i Palestinaca uslijediti u predstojećih mjesec dana postići će se dogovori i o raznim drugim pitanjima", stoji u priopćenju egipatskog ministarstva. "Dvije strane prihvatile su zadnji poziv Egipta na globalan i uzajaman prekid vatre te istodobno otvaranje puteva između Pojasa Gaze i Izraela kako bi se zajamčila što brža doprema humanitarne pomoći i pomoći za obnovu." (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook