Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrok svim neredima

Egipat izvodi na sud mladića optuženog za objavu 'Nevinosti muslimana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatska je policija uhitila jednog mladića pod sumnjom da je upravo on na YouTubeu objavio film 'Nevinost muslimana' koji je izazvao bijes i nerede diljem muslimanskih zemalja u kojima se taj film smatra uvredljivim.

27-godišnji apsolvent računalstva Alber Saber, inače Kopt, uhićen je u svom domu u Kairu 13. rujna nakon što su ga susjedi optužili za puštanje dijelova filma 'Nevinost muslimana' na internet, te za snimanje još jednog filma, u kojem se navodno izruguje svim religijama.

Pročitajte i ovo Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

Tužiteljstvo je Sabera optužilo za vođenje nekoliko Facebook stranica koje pozivaju na ateizam, vrijeđajući islam i kršćanstvo, te zbog toga što je u pitanje doveo temeljna religijska uvjerenja. Sudit će mu se sljedeći ponedjeljak na prekršajnom sudu u Kairu.

>> Imam izdao fetvu: 'Pobijte sve koji imaju veze s tim filmom'

Ovaj je slučaj doveo u pitanje slobodu izražavanja u Egiptu pod predsjedavanjem Mohameda Mursija koji je na vlast došao početkom ove godine. Otkada je pao Mubarakov režim, Kopti se boje političkog izdizanja islamista u zemlji.

Podsjetimo, film 'Nevinost muslimana' izazvao je nerede u većini zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom, napade na američke ambasade, te čak pogibiju jednog američkog veleposlanika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene