Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska središnja banka odlučno će intervenirati na tržištima kako bi zaštitila Italiju i Španjolsku od jačanja dužničke krize, izjavio je izvor u nedjelju, nakon završetka telefonske konferencije ECB-a.


Izvor je također kazao da je ECB odlučila otkupljivati talijanske i španjolske države obveznice.Dužnosnici koji su sudjelovali u telefonskoj konferenciji pomno su analizirali stanje u Italiji i Španjolskoj, te primili na znanje zajedničku izjavu Francuske i Njemačke, dodao je izvor.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u zajedničkoj su izjavi pozvali da se 'što skorije i u potpunosti primijene mjere što su ih najavile' Italija i Španjolska kako bi izašle iz dužničke krize.

Izvor je također kazao da će Europska središnja banka uskoro objaviti službeno priopćenje s telekonferencije.U nedjelju poslijepodne ECB je održala telefonsku konferenciju, a investitori su s nestrpljenjem očekivali odluku o tome hoće li ECB otkupljivati talijanske i španjolske državne obveznice radi stabilizacije njihove cijene i prinosa.

Najavili kupnju dionica

Vezani članci Neredi u Italiji Vlasnik restorana u Italiji pozvao 90 ljudi na večeru: "Možete me uhititi, neću ga više zatvoriti" Koronavirus u svijetu - Sve više slučajeva - 3 Španjolska prva u Europi ima 800 tisuća oboljelih, u Italiji bez maske ni na otvorenome: "Ne treba se šaliti s ubojitim virusom, to je pitanje poštovanja drugih"

ECB objavila je da će 'aktivno implementirati' svoj program kupnje državnih obveznica u nastojanju da suzbije dužničku krizu u eurozoni, signalizirajući da će početi kupovati španjolske i talijanske državne obveznice.

Nakon neuobičajene konferencije u nedjelju navečer, ECB je pozdravio najave novih mjera smanjivanja proračunskih manjkova i gospodarskih reformi Italije i Španjolske, kao i obećanje Francuske i Njemačke da će fond za spas posrnulih članica eurozone preuzeti odgovornost za kupnju obveznica kad postane operativan, vjerojatno u listopadu.

'Na temelju prethodnih ocjena, ECB će aktivno primjenjivati svoj program vezan uz tržišta obveznica', navodi se u priopćenju ECB-a.U priopćenju se ne navodi eksplicitno da će program uključivati kupnju španjolskih i talijanskih dužničkih papira, već samo činjenica da su prošlotjedne kupnje bile ograničene na irske i portugalske papire, što je prinose po talijanskim i španjolskim 10-godišnjim obveznicama podiglo na najviše razine u zadnjih 14 godina.

Kako bi opravdala kupnju obveznica, kojoj su se do prošloga četvrtka protivili njemački, nizozemski i luksemburški predstavnici u 23-članom vijeću ECB-a, u bančinu priopćenju se navodi da je taj potez „dizajniran kako bi pomogao obnoviti bolju transmisiju naših monetarnih odluka, uzimajući u obzir disfunkcionalne tržišne segmente i tako osigurati cjenovnu stabilnost u eurozoni“.

ECB je već otkupio oko 76 milijardi eura vrijednih obveznica Grčke, Irske i Portugala, uglavnom prošle godine. Od siječnja Banka nije bila aktivna na tržištu obveznica.

Intervencija tek privremeno olakšanje?

Kritičari smatraju da će takva intervencija donijeti tek privremeno olakšanje na tržištima obveznica, te da ona ni jednu od spomenutih država neće spasiti od traženja međunarodne pomoći. Stabiliziranje cijena talijanskih i španjolskih obveznica zahtijevalo bi daleko masivnije kupnje, kažu kritičari.

Analitičari RBS-a ocjenjuju da bi početna reakcija tržišta na intervenciju ECB-a mogla biti smanjivanje trenutne razlike između prinosa (cijene zaduživanja) po talijanskim i španjolskim obveznicama u odnosu na sigurne njemačke obveznice s trenutnih oko 400 na ispod 200 baznih bodova. No, to bi moglo biti kratkoga vijeka.

'Bez garancija da će ECB intervenirati na tržištu kroz dulje vremensko razdoblje, početno spuštanje prinosa izgledat će investitorima kao prilika za izlazak po znatno boljim cijenama. Tijekom vremena će nastavak pritiska na prodaju prisiliti ECB i europski stabilizacijski fond za pomoć posrnulim članicama eurozone da preuzmu otprilike polovinu talijanskog i španjolskog duga kojim se trguje, ili oko 850 milijardi eur', kažu analitičari RBS-a. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju