Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Efikasno bio-oružje?

Ebola-samoubojice: Džihadisti se žele zaraziti ebolom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Osoba zaražena ebolom je nosilac virusa. U kontekstu terorističkih aktivnosti, ne treba puno da se prijeđe na idući korak; a to je da su teroristi nosioci virusa', kazao je Al Shimakus za Forbes.

Teroristi Islamske države navodno bi mogli virus ebole iskoristiti kao samoubilačko bio-oružje za napad na zemlje Zapada.

Naime, prema vojnim izvorima, islamistima ne bi bilo teško zaraziti se ebolom (ako ništa drugo, jeftino je) i otputovati u zemlje u kojima žele izazvati kaos. 

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Gotovo 100 djece preminulo od ebole (Foto: AFP) Kriza u Kongu Epidemija ebole širi se velikom brzinom: Smrtnost raste, broj zaraženih sve veći

Kapetan Al Shimkus, umirovljeni profesor za nacionalu sigurnost, kazao je kako je takva strategija terorista potpuno uvjerljiva i moguća.  'Osoba zaražena ebolom je nosilac virusa. U kontekstu terorističkih aktivnosti, ne treba puno da se prijeđe na idući korak; a to je da su teroristi nosioci virusa', kazao je Al Shimakus za Forbes.

I profesor Anthony Glees, direktor Buckinghamskog Sveučilišnog centra za sigurnost kazao je, piše Daily Mail, da takvu strategiju terorista treba uzeti u obzir:  'Borci Islamske države vjeruju u samoubojstvo i to bi bila potencijalna samoubilačka misija. Oni su dobro informirani ubojice, a i znaju da smo mi u Velikoj Britaniji malo nemarni.'

Ebola je do sada u Zapadnoj Africi ubila 3800 osoba, a dio stručnjaka se slaže da bi teroristi Islamske države mogli samo pogoršati stvar.

Kobani pod opsadom - Stanovnicima prijeti pokolj!

Međutim, neki eksperti smatraju da je teorija o tome da bi islamisti mogli koristiti ebolu kao bio-oružje ipak pretjerana. Naime, upravo zbog širenja epidemije, svi su na nogama pa bi teško bilo 'eksportirati' virus koji se širi dalje tek kada osoba pokazuje simptome zaraze. Osim toga, postojala bi i mogućnost da islamisti prošire zarazu u svojim redovima i da stvari izmaknu kontroli.

'Za samoubilački napad eksploziv oko pojasa je puno efikasniji. Ovako bi morali doći u zemlje zapadne Afrike, čekati da vide jesu li zaraženi i onda otputovati na Zapad', ocijenila je Jennifer Cole, znanstvenica sa Royal United Services Institute.

Islamisti su za sada fokusirani na zauzimanje teritorija u Iraku i Siriji te im je napadanje zapadnih zemalja u drugom planu, kažu protivnici teorije zavjere Islamističke države i ebole.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene