Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka za grad

Kobani pod opsadom - Stanovnicima prijeti pokolj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio kurdskih organizacija tvrdi kako islamisti napreduju prema središtu grada. Drugi da su kurdskim borcima pomogle snage sirijske oslobodilačke vojske koje su napale islamiste s leđa i nanijele im teške gubitke.

Sirijski Kurdi i dalje svim snagama pokušavaju obraniti Kobani. Uspjeli su zaustaviti napredovanje islamista, ali i dalje upozoravaju da će se dogoditi pokolj ako ga potpuno zauzme Islamska država.

U širem području ovog grada na sirijsko-turskoj granici živi oko 400 tisuća ljudi. Snage Islamske države zauzele su okolicu i okružile grad s tri strane, a onda su 16. rujna krenule u veliku ofenzivu.
U njihovom zaustavljanju, braniteljima, sirijskim Kurdima pomažu zračni udari koalicijskih snaga. Ali to nije dovoljno da se grad obrani.

Nekoliko kilometara od turske granice sirijski Kurdi vode očajničku bitku, a nagomilana turska vojska samo promatra. Informacije iz Kobanija su proturječne. Dio kurdskih organizacija tvrdi kako islamisti napreduju prema središtu grada. Drugi da su kurdskim borcima pomogle snage sirijske oslobodilačke vojske koje su napale islamiste s leđa i nanijele im teške gubitke.

Kobani ipak posustaje: IS zauzeo trećinu grada

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drama u Kobaniju IS jača pritisak, Kurdi sve slabiji, UN strahuje od pokolja! Slika nije dostupna Neće biti dovoljni Upozorenje SAD-a i Velike Britanije: 'Zračni udari imaju ograničenja'

Nastavljaju se i zračni udari koalicijskih snaga. Međutim, nisu dovoljni. Turska od svih zemalja NATO-a, osim SAD-a ima najveću kopnenu vojsku.

'Nije realno očekivati da će Turska sama krenuti u kopnenu operaciju. Mi razgovaramo. Kada se donese zajednička odluka, Turska se neće povući i ispunit će svoju ulogu,' izjavio je Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova.

Zaoštrava se situacija i u samoj Turskoj. Kurdi prosvjeduju. U okršajima s policijom, ali i međusobnim sukobima Kurda poginula je 21 osoba. Prvi put nakon više od 20 godina u nekoliko je provincija uveden policijski sat, a na ulicama je vojska.

Novi sukobi između Kurda i pripadnika radikalnih islamističkih grupa potresaju Njemačku. Kancelarka Angela Merkel upozorava Ankaru kako politika koju vode ostavlja posljedice i na njezinu zemlju, pa im poručuje da se od članice NATO-a očekuje pravilno postavljanje prioriteta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene