Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad u Turskoj

Dvojica vojnika poginula, četvorica ranjena u eksploziji autobombe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica turskih vojnika su poginula, a četvorica su ranjena u subotu navečer kada se automobil bomba zaletio u vojni konvoj u pokrajini Diyarbakiru na jugoistoku Turske, gdje su Kurdi većinsko stanovništvo, doznaje se od službenih izvora.

Zasad još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali se on događa pošto su pobunjenici iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) zaprijetili prekidom dvogodišnjeg primirja koji je na snazi s Ankarom, nakon zračnih napada turske vojske na baze PKK-a na sjeveru Iraka u petak i u subotu.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Njemačka policija, ilustracija Čeka ga teška kazna Prvotravanjska šala otišla predaleko: Svojim potezom izazvao je veliku policijsku akciju

U izjavi objavljenoj na svojoj mrežnoj stranici, glavni stožer turske vojske pripisuje napad "terorističkoj i separatističkoj organizaciji", kako inače turske vlasti nazivaju PKK.

Bijela kuća je u nedjelju poručila da Turska ima pravo braniti se od pobunjenika u PKK-u, nakon niza zračnih napada koji bi mogli ugroziti krhko primirje uspostavljeno 2013. između Ankare i PKK-a.

'GAĐAMO SVE DOK TRAJE PRIJETNJA' Video zapisi zračnih napada na teroriste

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes. koji američkog predsjednika Baracka Obamu prati tijekom njegova posjeta Keniji, podsjetio je iz Nairobija da SAD smatra PKK "terorističkom organizacijom" i ocijenio da Turska "ima pravo izvoditi akcije na terorističke ciljeve".

Rhodes je ujedno izrazio zadovoljstvo zbog turskih ofenziva na skupinu Islamističku državu (IS) koje su ovih dana "puno izraženije".

Turska se u petak odlučno uključila u borbu protiv džihadista IS-a u Siriji, gdje je izvela prve zračne napade na njihove položaje. Istodobno je odlučila napasti položaje PKK-a u iračkom Kurdistanu, gdje ta skupina ima svoje baze.

SAD je uvrstio PKK na svoj crni popis, ali održava dobre veze s regionalnom kurdskom vladom na sjeveru Iraka koja se bori protiv IS-a.

"Potičemo naše partnere u toj borbi na suradnju", zaključio je Rhodes. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene