Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Siriji i Iraku

'GAĐAMO SVE DOK TRAJE PRIJETNJA' Video zapisi zračnih napada na teroriste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Te operacije nisu 'jednokratne' i potrajat će sve dok postoji prijetnja Turskoj!"

Operacije turskih sigurnosnih snaga protiv radikalne islamističke skupine Islamska država (IS) u Siriji i pobunjeničke Radničke stranke Kurdistana (PKK) u Iraku potrajat će sve dok se ne ukloni prijetnja Turskoj, najavio je u subotu premijer Ahmet Davutoglu, a PKK je najavio da je primirje s Ankarom izgubilo svaki smisao.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom" Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti

"Te operacije nisu 'jednokratne' i potrajat će sve dok postoji prijetnja Turskoj", rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare koju je iz glavnoga grada Ankare prenosila televizija. Iz Davutogluova ureda ranije je priopćeno da je Turska noću na subotu izvela simultane napade "na ciljeve terorističke skupine DAESH (arapski akrodnim za IS) u Siriji i terorističke skupine PKK na sjeveru Iraka".

Istraga terorističkog napada u Tunisu: Ubojica je treniran u istom kampu kao Jihadi John

"Dali smo naputke za treći niz napada u Siriji i Iraku", rekao je premijer na konferenciji. Na mrežnoj stranici premijera ne precizira se koliko je ciljeva gađano, ali se kaže da je među metama PKK bilo "skloništa, hangara, pećina i mjesta na kojima se čuva streljivo".

PKK je u subotu objavio da je primirje s Ankarom izgubilo svaki smisao zbog noćašnjih napada turskog zrakoplovstva na sjeveru Iraka. "Primirje nema više smisla nakon tih intenzivnih zračnih napada okupacijske turske vojske", navodi se u priopćenju PKK-a.

Premijer Recep Tayyip Erdogan otvorio je mirovne pregovore s Kurdima 2012., no oni su od tada zapeli i opterećeni nepovjerenjem obiju strana. Davutoglu je zatim otputovao u Istanbul na sastanak s predsjednikom republike Tayyipom Erdoganom i s vojnim zapovjednikom.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najavio je na konferenciji da će u Siriji očišćena područja postati "sigurne zone". "Kada područja u sjevernoj Siriji budu očišćena od prijetnje (Islamske države), sigurnosne zone prirodno će se formirati", rekao je. "Oduvijek smo branili sigurnosne zone i zone zabrane letenja u Siriji. Ljudi koji su raseljeni moći se se smjestiti u njih".

Gdje će Islamska država biti za godinu dana?

Davutuglu je rekao da su udari dio procesa protiv militanata i da će Turska štititi svoju sigurnost. Turska je od petka uhitila više od 590 osoba optuženih za povezanost s IS-om i PKK-om, objavio je nadalje Davutoglu.

"Sada je 590 osoba povezanih s terorističkim organizacijama u pritvoru i zato što su oni potencijalna prijetnja", rekao je. Dugo kritizirana zbog inertnosti prema radikalnim skupinama koje se borbe protiv sirijskog režima, Turska se u petak odlučno angažirala u borbi protiv džihadista izvodeći u petak u zoru prvi zračni napad protiv IS-a na sirijskom teritoriju. Taj zaokret u strategiji dogodio se nakon terorističkog napada u turskom Surucu u blizini sirijske granice. U tom su napadu u ponedjeljak poginule 32 osobe, a stotinjak je ranjeno.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak i da je njegova zemlja dala dopuštenje Sjedinjenim Državama da izvode napade protiv džihadista u Siriji i Iraku iz nekoliko turskih baza, među kojima je ona u Incirliku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene