Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvoje mladih ljudi poginulo je, a osam ih je ozlijeđeno u stampedu koji je jučer izbio na ulazu u stadion u Luandi na kojem je papa Benedikt XVI. nešto kasnije predvodio skup mladih, javljaju agencije.


Smrtno su stradale dvije tinejdžerice, objavili su bolnički izvori, a osmero ozlijeđenih nije u teškom stanju. Stampedo je izbio na ulazu u stadion Coqerios, pred kojim se okupilo oko 30 tisuća ljudi, nekoliko sati prije dolaska Pape. 'Papu je to jako uznemirilo', rekao je vatikanski glasnogovornik Frederico Lombardi. Papa je, javljaju agencije, mladima dao poruku nade. Posebno se obratio ranjenima i osakaćenima tijekom angolskog građanskog rata koji je trajao od 1975. pa sve do 2002. godine.

Ranije u subotu na misi u crkvi svetoga Pavla u Luandi pozvao je na daljnju evangelizaciju afričkog kontinenta. Obilježavajući pola stoljeća kršćanstva u Angoli, čijih se 65 posto stanovnika danas izjašnjava katolicima, Papa je rekao da je kršćanstvo bio most između portugalskih kolonizatora i domaćeg stanovništva. No, progovorio je i protiv tradicionalnih vjerovanja koja su i dalje duboko prisutna u Angoli te je upozorio protiv vještičarenja, vradžbina i vjerovanja u duhove.
'Toliko njih živi u strahu od duhova, moći nečastivog za koje vjeruju da im prijete', rekao je Papa. 'Zbunjeni, krivnju svaljuju na djecu na ulicama i starce, jer, kako kažu, to su nečastivi', kazao je on. Prema državnim medijima, neke sekte prakticiraju prinošenje ljudskih žrtava i orijentiraju se na djecu, ponekad optuženu za vračanje.

Vezani članci Slika nije dostupna Indija: Više od 100 mrtvih na hodočašću Slika nije dostupna Kenija: Na nogometnom derbiju poginulo devet navijača

Papa je kritizirao oponente koji smatraju da evangelizacija predstavlja napad na identitet nekršćanskih naroda. 'Nikome ne činimo nepravdu ako mu predstavimo Krista' kako bi pronašao 'svoju istinsku autentičnost' i 'radost', kazao je Benedikt XVI. U nedjelju, Papa će zaključiti posjet Angoli misi na otvorenome na kojoj se očekuje pola milijuna ljudi.