Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naoružavanje hutista

Dva američka vojnika mornarice proglašena stradalima: Potraga za njima nije polučila rezultate

Američka ratna mornarica
Američka ratna mornarica Foto: Afp
Vojnici američke mornarice koji su sudjelovali u akciji protiv otuđivanja oružja namijenjenog hutistima proglašeni su mrtvima.

Dva vojnika američke mornarice koja su nestala tijekom operacije otuđivanja iranskog oružja, predviđenog za hutiste u Jemenu, sada se smatraju mrtvima, izvijestila je vojska SAD-a.

Slučaj u kojem su vojnici izgubili živote dogodio se 11. siječnja kada su se komandosi ukrcali na brod pored obala Somalije.

"Oplakujemo gubitak dvojice naših mornaričkih specijalnih ratnika i zauvijek ćemo poštovati njihovu žrtvu i primjer", izjavio je šef Središnjeg zapovjedništva SAD-a (Centcom) Gen Michael Erik Kurilla.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama

Zračne i pomorske snage SAD-a, Japana i Španjolske deset su dana pretraživale područje veće od 55.000 kvadratnih kilometara kako bi pronašle vojnike američke mornarice.

Vojnici su članovi specijaliziranih pomorskih vojnih snaga odgovornih za zadatke poput izviđanja i provođenja tajnih operacija.

Centcom je objavio prošlog tjedna da su tijekom operacije 11. siječnja zaplijenjene bojeve glave za hutističke balističke rakete srednjeg dometa, protubrodske krstareće rakete i dijelovi za sustave protuzračne obrane. Te su komponente, prema početnoj analizi, bile namijenjene projektilima koje su hutisti, koje podržava Iran, nedavno koristili za napade na brodove u Crvenom moru, prenio je BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija pojavile se prijevare HNB ima važno upozorenje: "Zaposlenici ne zovu telefonski građane..."

Opskrba, prodaja i prijenos oružja hutistima smatra se kršenjem Sigurnosne rezolucije Ujedinjenih naroda iz 2015. i međunarodnog prava. Hutisti, koji podržavaju Hamas, tvrde da ciljaju samo brodove povezane s Izraelom.

Napadi hutista uzrokovali su preusmjeravanje stotina teretnih brodova oko južnog vrha Afrike radi izbjegavanja napada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrije na Bliskom istoku Militanti žele više oružja: Obavještajni podaci otkrivaju za što će ga koristiti, a stručnjaci strahuju od izravnog sukoba nuklearnih sila

Nakon što su SAD i Velika Britanija izveli zračne napade na položaje hutista u Jemenu, oni su počeli napadati i brodove povezane sa SAD-om i Velikom Britanijom. Obećavajući zaštitu međunarodne trgovačke rute, obje zemlje ističu da ne žele sukob s jemenskim pobunjenicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene