Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrije na Bliskom istoku

Militanti žele više oružja: Obavještajni podaci otkrivaju za što će ga koristiti, a stručnjaci strahuju od izravnog sukoba nuklearnih sila

Ilustracija
Ilustracija Afp
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp +0 Sabrina Singh Galerija 1/4 >>
Obavještajni podaci pokazuju planove hutista za nove, jače napade na brodove u Crvenom moru, ali otkrivaju i da bi skupina mogla pokušati napasti zapadne snage u regiji. To bi pak moglo uvući SAD dublje u sukob na Bliskom istoku te tako približiti Washington i Teheran izravnom sukobu.

Nedavni obavještajni podaci koje su prikupili SAD i druge zapadne zemlje pokazuju da hutisti koje podržava Iran traže još oružja od Teherana, što izaziva zabrinutost da je militantna skupina odlučna nastaviti s napadima na brodove u Crvenom moru i prijeti širim sukobom na Bliskom istoku.

Američki dužnosnici najmanje su mjesec dana analizirali informacije o planovima hutista za pojačane napade, uključujući pokušaje nabave dodatnog oružja potrebnog za ispaljivanje projektila na teretnjake, piše Politico.

Pročitajte i ovo London "Vlade su bile naivne" Ugledni stručnjak: "Vjerojatno ćemo se u roku od pet godina boriti u višestranom sukobu"

Obavještajni podaci također pokazuju da bi skupina mogla pokušati napasti zapadne snage u regiji. Ipak, nije jasno jesu li nedavni udari SAD-a u Jemenu promijenili planove hutista.

Novi razvoj događaja zbio se nekoliko dana nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden priznao da američki udari na hutiste nisu uspjeli zaustaviti napade militanata na komercijalne brodove te je obećao da će nastaviti s napadima na mjesta u Jemenu kako bi potkopao sposobnosti hutista i slomio njihovu volju.

Ilustracija Ilustracija Foto: Afp

Pripadnici mornaričkih specijalaca SEAL-a presreli su ovog mjeseca u noćnoj raciji jednu pošiljku oružja namijenjenu hutistima i zaplijenili mali čamac koji je prevozio komponente krstarećeg i balističkog projektila iranske proizvodnje. Misija ih je skupo koštala - dvojica pripadnika Navy SEAL-a su nestala dok su se pokušavala ukrcati na brod. Vojska je u nedjelju obustavila potragu za njima i proglasila ih mrtvima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori na pragu Stare podjele ne vrijede: Pet plemena definirat će Europu, kojemu vi pripadate?

Iran već dugo podupire hutiste, jednu od bliskoistočnih skupina poput Hamasa i libanonskog Hezbolaha, oružjem, obukom i financiranjem. Novo oružje iz Irana moglo bi zamijeniti ono koje su hutisti izgubili u nekoliko američkih i savezničkih napada od početka 11. siječnja.

Pošiljke su znak da Teheran igra izravnu ulogu u raspirivanju krize u Crvenom moru, tvrde dvojica američkih dužnosnika, od kojih je jedan iz Ministarstva obrane, kojima je zajamčena anonimnost kako bi razgovarali o osjetljivom pitanju nacionalne sigurnosti.

Središnja obavještajna agencija odbila je komentirati informacije.

Hutisti su svoje napade na međunarodne brodove opisali kao iskaz potpore Gazi i način pritiska na Izrael da zaustavi svoju kampanju bombardiranja Hamasa. Dodatni napadi hutista prijete uvlačenjem SAD-a još dublje u sve širi bliskoistočni sukob, a to je nešto što je Biden pokušavao izbjeći tijekom svoga mandata. Biden je rekao da se SAD i Iran, koji je dugo angažiran u ratu u sjeni s Izraelom, ne žele izravno međusobno boriti. Ali više napada hutista, posebice mogućih napada na zapadne trupe, približili bi Washington i Teheran izravnom sukobu.

Pročitajte i ovo Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

Neki stručnjaci vjeruju da su iranske isporuke oružja i njegova šira potpora hutistima pokušaj iskorištavanja trenutačnih regionalnih previranja za protjerivanje američkih trupa s Bliskog istoka.

Ilustracija Ilustracija Foto: Afp

"Iran preko militantnih skupina želi izvršiti pritisak na Ameriku da prekine izraelski rat protiv Hamasa, ali ima i više lokalnu logiku u igri. Pokušava se stvoriti krug nasilja koji dovodi do istjerivanja američkih snaga iz regije, počevši s Irakom", rekao je Behnam Ben Taleblu iz Zaklade za obranu demokracija.

Zaustavljanje budućih transfera oružja ključno je za Amerikance koji napadaju skupinu u Jemenu kako bi umanjili njihovu sposobnost pokretanja daljnjih napada na plovila u Crvenom moru i Adenskom zaljevom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kršenje dogovora Britanci razotkrili pakleni plan Rusije i Sjeverne Koreje: Fotografije koje sve otkrivaju poslane UN-ovim stručnjacima

No presretanje iranskog oružja dok se isporučuje u Jemen izuzetno je teško. Operacije komandosa poput one ovog mjeseca složene su i uključuju specijalce na borbenim čamcima, snajperiste, bespilotne letjelice i helikoptere za nadgledanje, kao i specijalne postrojbe Navy SEAL, rekao je drugi dužnosnik Ministarstva obrane.

Zasada Bidenova administracija inzistira na tome da nije u ratu s hutistima, unatoč više od tjedan dana gotovo svakodnevnih bombardiranja položaja skupine u Jemenu.

Ilustracija Sabrina Singh Foto: Afp

"Mi ne tražimo rat. Ne mislimo da smo u ratu. Ne želimo vidjeti regionalni rat. Ono što radimo s našim partnerima je samoobrana", rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh novinarima u četvrtak. 

Potpora Irana svojim opunomoćenicima potiče napade na američke snage u regiji. Od listopada zaključno s petkom, militanti koje podržava Iran napali su američke trupe u Iraku i Siriji 140 puta, tvrdi Pentagon. Napadi su obično bili malih razmjera, a militanti su koristili kombinaciju dronova i raketa koje su uzrokovale malu štetu na infrastrukturi. Ali u subotu su militanti u zapadnom Iraku izveli veliki napad na zračnu bazu al-Asad i ranili nekoliko američkih vojnika.

U početku, nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada, Iran se suzdržao od izravnog uključivanja u sukob, ali Teheran je posljednjih dana postao hrabriji te lansira projektile prema Iraku, Siriji i Pakistanu. Teheran je u subotu optužio Izrael za pokretanje zračnog napada u kojem su ubijena četiri iranska vojna savjetnika, uključujući šefa obavještajne službe u Siriji za iransku Islamsku revolucionarnu gardu u sirijskom glavnom gradu Damasku.

Ipak, dužnosnici i stručnjaci tvrde da Iran ne želi otvoreni rat sa Zapadom. Značajno je da se ni Iran ni libanonski Hezbolah nisu značajnije uključili u borbu u Gazi, rekao je umirovljeni general Frank McKenzie, šef svih američkih snaga na Bliskom istoku do 2022.

Tri cilja Teherana su: očuvanje režima, uništenje Izraela i okončanje prisutnosti SAD-a u regiji, rekao je McKenzie.

U konačnici, američki dužnosnici nadaju se da će Iran odlučiti da napadi hutista više nisu vrijedni ekonomske cijene, rekao je drugi američki dužnosnik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene