Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je da u Europskoj uniji nema posebnog zanimanja za slovensko-hrvatske odnose niti za iduće proširenje EU-a jer se države i vlade u integraciji većinom bave ekonomskom krizom i recesijom.


Kacin je u emisiji Slovenske televizije 'Odmev'" popratio izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera u Strasbourgu da je Hrvatska spremna pristati na buduću presudu međunarodne pravosudne ustanove o graničnom prijeporu sa Slovenijom, te izjave Sanadera i predsjednika Europskog parlamenta Hansa-Gerta Poetteringa u kojima su izražena očekivanja da će Hrvatska nastaviti pregovore i uskoro postati članicom EU. 

Vezani članci Slika nije dostupna Stigla zima! U Sloveniji snijeg, napadalo ga već 10 centimetara Ilustracija Olakšanje za kućanstva: Ograničavaju se cijene namirnica, poznato i kojih

>> 'Slovenska blokada je krajnje opasan presedan'

Kacin je rekao da se Sanader u Strasbourgu s Poetteringom sastao kao s čelnikom Europske pučke stranke, a ne Europskog parlamenta i da Slovenija i Hrvatska za granicu moraju naći političko rješenje uz pomoć posredničke skupine koju predlaže Europska komisija. On je kazao da se od Slovenije i Hrvatske očekuje politička volja i zrelost prilikom formiranja stručnih skupina koje će surađivati sa posredničkim tijelom.

Govoreći o slovenskim rezervama na nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, Kacin je rekao da ne vjeruje da će EU ubuduće primati države s graničnim pitanjima. On je naglasio da se to zadnji put dogodilo 2004. godine kada je primljena 'polovica Cipra', te da Bruxelles neće dopustiti da u EU dolaze 'nove članice s graničnim i drugim problemima', pa zato i slovensko-hrvatski prijepor treba prije mogućeg uključivanja Hrvatske u EU.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju