Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dobre vijesti u svjetskoj borbi protiv gripe: čini se da je jedna doza novog cjepiva protiv svinjske gripe H1N1 dovoljno jaka da zaštiti odrasle jer stvara imunitet u roku od 10 dana nakon cijepljenja, objavili su u četvrtak australski i američki istraživači.


Australski proizvođač cjepiva CSL Ltd. objavio je rezultate istraživanja po kojima bi između 75 i 96 posto cijepljenih osoba trebalo biti zaštićeno jednom dozom, što je ista djelotvornost kao i kod redovitog cijepljenja od sezonske gripe. Stručnjaci u SAD-u do sada su smatrali da će za H1N1 trebati dva cijepljenja u razmaku od tri tjedna. Američko istraživanje, čiji će rezultati biti objavljeni u petak, potvrđuje te nalaze i pokazuje da se imunitet stječe brzo, rekao je dr. Anthony Fauci s Nacionalnog instituta za zdravlje za Associated Press.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Objavljeno koja dobna skupina kod njih najviše širi koronu: "U nekom trenutku gotovo svi oni će se zaraziti, ako nisu cijepljeni" Slika nije dostupna Kamo će Hrvatska s neiskorištenim cjepivom?

'To je prilično dobra vijest', rekao je Fauci.To znači da će građani ove godine u red za cijepljenje morati stati dva, a ne tri puta: jednom za sezonsku gripu, koje je u SAD-u već počelo i drugi put za svinjsku gripu, koju liječnici nazivaju sojem H1N1 2009. Početak kampanje cijepljenja za svinjsku gripu u SAD-u se najavljuje za sredinu listopada, a naručena je prizvodnja 195 milijuna doza cjepiva od 15 mikrograma.

Izvješće o učinkovitosti cjepiva za H1N1 usredotočena su na odrasle, ispitivanja za djecu još nisu dovršena. Kineski proizvođači su prije tjedna dana najavili da je jedna doza cjepiva dovoljna za H1N1, no različiti proizvođači imaju različite formule cjepiva, pa su potrebni dodatni dokazi.

>> Cjepivo protiv svinjske gripe uskoro spremno

New England Journal u četvrtak izvješćuje da europski proizvođači mogu postići imunitet s manjim dozama cjepiva od američkih. Novartis Vaccines, koji svojoj verziji cjepiva dodaje tvar za pojačanje imunološke reakcije, utvrdio je da je doza od 7,5 mikrograma djelotvorna. Brojne zemlje svake godine dozvoljavaju prodaju cjepiva protiv gripe s takvim dodatkom, no u SAD-u nikad nije odobreno cjepivo takvo cjepivo. (Hina)