Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

u Dnevniku Nove TV

Žinić o državnoj kući u kojoj živi besplatno: "Dobio sam trećinu kuće u Marinbrodu i vjerojatno neću imati pravo na darovanje ni otkup ove kuće"

Župan sisačko-moslavački Ivo Žinić u imovinskoj kartici navodi da mu je država darovala kuću u kojoj živi s obitelji u Glini, a država kaže da nije. Tko je u pravu?

Sa županom je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Žinić kaže da mu država nije darovala kuću u kojoj živi od 1995. godine. Ističe da je predao zahtjev za darovanjem, na koje ima pravo kao branitelj, i da su se u svim tim godinama koliko tamo živi, mijenjali propisi.

Kaže da nije u imovinskoj kartici naveo da mu je kuća darovana, ali kaže da ju je prijavio kao kuću u kojoj živi. "Vjerovao sam da će to biti darovano, ali do danas to nije riješeno", kazao je i dodao kako je nažalost postupak dosta opsežan i "mijenjali su se propisi, mijenjali su se zakoni. Često puta dođete do kraja, vrati vam se s DORH-a pa onda ispočetka godinu-dvije prikupljate dokumentaciju", kaže.

Županu to nije jedina nekretnina. Od 2016. je suvlasnik roditeljske kuće u Marinbrodu te je supruga naslijedila kuću u Glini od roditelja koja nije u stanju za stanovanje. Dio kuće u Marinbrodu nije naveo u imovinskoj kartici jer je, kaže, kasnije provedena kroz katastar i gruntovnicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državnu kuću naveo kao svoju Oglasio se Žinić: "Režije uredno plaćamo, a uložili smo i znatna sredstva. Rješavanje zahtjeva čekam već 15 godina"

Pročitajte i ovo Ivo Žinić, župan Sisačko-moslovačke županije hrvatski apsurdi Župan Žinić već 26 godina živi u državnoj kući u kojoj je do 2008. plaćao najam 100 kuna. Sad ne plaća više ništa

Predmet se sad nalazi u Uredu državne uprave koji je od 1. 1. 2020. pripojen županiji pa je i tom uredu Žinić kao župan, na čelu. No, ističe da neće on odlučivati o tome ima li pravo na kuću u kojoj živi.

 

"Neću ja odlučiti, za to postoje službe. Naravno da sam ja čelna osoba", kaže te dodaje kako nije nikad vršio pritisak iako je radio na mnogim odgovornim funkcijama u ministarstvu koje rješava taj problem.

 

Na pitanje je li njegov tim trom kad u 12 mjeseci nisu uspjeli riješiti taj problem Žinić kaže da njegov slučaj nije jedini koji taj Ured rješava te ističe da su se u međuvremenu promijenili i zakonski propisi i njegovi uvjeti.

"Dobio sam trećinu kuće u Marinbrodu i vjerojatno neću imati pravo na darovanje ove kuće", kazao je i dodao kako je prema zakonu ne bi mogao otkupiti kuću od države.

S premijerom Plenkovićem čuje se svaki dan oko problema na potresom pogođenom području, kaže, a dodaje i da su se dotaknuli i ove tematike, ali "za sada je sve u redu i ne vidim da je išta sporno", rekao je.

 

Osvrnuo se na kritike sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček na Zakon o obnovi. Kaže da je zakon o obnovi nakon potresa Vlada brzo donijela, dodaje da svatko ima pravo na kritiku, ali on smatra da je dobar zakon jer je bitno da obnova krene što prije. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene