Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Donald Trump, američki predsjednik, probio je led s kineskim kolegom Xijem Jinpingom u pismu u kojemu mu poručuje da se veseli suradnji na razvijanju konstruktivnih odnosa.


Dvojica predsjednika nisu izravno razgovarala nakon Trumpova preuzimanja predsjedničke dužnosti.

Trump u pismu zahvaljuje Xiju na čestitki koju mu je kineski predsjednik poslao u povodu inauguracije te svim Kinezima želi sretnu novu Godinu pijetla, navodi Bijela kuća.

"Predsjednik Trump rekao je da se raduje suradnji s predsjednikom Xijem u razvoju konstruktivnih odnosa koji će koristiti i SAD-u i Kini", rečeno je.

Kinesko ministarstvo u četvrtak se još nije oglasilo komentarom u vezi s pismom.

Trump i Xi nisu još izravno razgovarali nakon Trumpova preuzimanja dužnosti 20. siječnja, premda su kontaktirali ubrzo nakon što je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima u studenome.

Diplomatski izvori u Pekingu kažu da je u Kini vladala nervoza u pogledu toga da bi Xi mogao ostati ponižen u slučaju da poziv s Trumpom pođe krivo i detalji iscure u američkim medijima.

Prošli tjedan su odnosi između SAD-a i dugogodišnjeg saveznika Australije ostali zategnuti nakon što je Washington Post objavio detalje oštrog razgovora između predsjednika Trumpa i premijera Malcoma Turnbulla.

"To je posljednje što Kina želi", rekao je izvor upoznat s kineskim razmišljanjem o odnosima sa SAD-om za Reuters. "Bilo bi to nevjerojatno sramotno za predsjednika Xija i kineski narod, koji pridaju vrijednosti osobnoj časti".

Viši zapadni dužnosnik koji nije iz SAD-a rekao je da se Kina vjerojatno neće žuriti s takvim pozivom.

"Te se stvari moraju dogoditi u vrlo kontroliranom okružju za Kinu, a Kina to ne može jamčiti s nepredvidivim Trumpom", rekao je diplomat. (Hina)