Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Religija kao povod

Trumpov glavni strateg: "Idemo u rat s Kinom. Nema nikakve sumnje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se obistine predviđanja glavnog stratega Bijele kuće, novi svjetski sukob gotovo je neizbježan u narednih deset godina.

SAD i Kina će zaratiti unutar narednih deset godina oko otoka u Južnom kineskom moru i "uopće nema sumnje oko toga". Istovremeno, SAD će ući u još jedan veliki rat na Bliskom istoku. Takva su barem prije devet mjeseci bila razmišljanja Stevea Bannona, bivšeg ekstremno desničarskog američkog portala Breitbart, koji je glavni strateg Bijele kuće i jedan od najmoćnijih ljudi administracije Donalda Trumpa, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

U prvim tjednima Trumpovog mandata Bannon se promaknuo u središnjeg čovjeka njegove administracije. Imao je svoje prste i u kontroverznoj Trumpovoj uredbi o zabrani ulaska muslimana iz sedam zemalja u SAD.

Bannon je, dok je vodio Breitbart jasno definirao dvije najveće prijetnje SAD-u: Kinu i islam. "Idemo u rat s kinom za pet do deset godina. U to nema sumnje. Oni uzimaju svoje pješčane otoke i od njih u osnovi rade nepomične nosače zrakoplova te na njih postavljaju rakete. Dolaze ovdje u SAD pred naše oči, a znate koliko je važno nešto učiniti osobno te tvrde da je to dio njihovog prapovijesnog teritorijalnog mora", govorio je Bannon u ožujku 2016. godine.

Kina tvrdi da gotovo čitavo područje Južnog kineskog mora pripada njihovom teritoriju, dok nekolicina okolnih država imaju svoje viđenje istog teritorija, koje se preklapa s kineskim. Kina je u tom smislu u posljendje vrijeme izgradila čitav niz umjetnih otoka i grebena u pokušaju da utvrdi svoju poziciju te je tamo napravila i zrakoplovne piste i instalirala protuzračnu obranu u pogledu raketa zemlja-zrak.

Bannon smatra da je kineska politika arogantna, baš kao što smatra isto i za islam.

"Imate ekspanzionistički islam i imate ekspanzionističku Kinu. Okej? Oni su motivirani. Oni su arogantni. Oni su na maršu i misle da je judeo-kršćanski zapad u povlačenju", govorio je Bannon u veljači 2016. godine.

Bannon vjeruje da je kršćanstvo diljem svijeta u opasnosti, i od Kineza. "Jedino čega se Kinezi boje više od Amerike... oni se boje kršćanstva više nego ikoga", smatra Bannon.

Bannon islam smatra najradikalnijom vjerom svijeta te nije gubio vrijeme po ulasku u Bijelu kuću u uvođenju politike koja je neprijateljska prema muslimanima. Trumpovu središnju doktrinu oko muslima neki još nazivaju i "ratom protiv islama".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene