Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Juncker o ključnom danu pregovora

DOGOVOR GRČKE I EU 'Napretka ima, dogovora nema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da ima napretka u pregovorima s Grčkom, ali da dogovora još nema i da ne zna hoće li ga danas biti.

"Ima napretka, ali još nismo stigli do rješenja. Ne znam hoće li ga danas biti", izjavio je Juncker koji je u ponedjeljak u Bruxellesu razgovorao s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčki parlament dao potporu Tsiprasu 'Nećemo biti kukavice i odlučno ćemo voditi bitke koje su pred nama' Slika nije dostupna Novi dugovi se gomilaju Grčka se do 20. kolovoza želi dogovoriti o novom zajmu

Današnji dan je ključan za pregovore s Grčkom oko uvjeta koje ta zemlja treba ispuniti da bi zauzvrat dobila financijsku pomoć i tako izbjegla bankrot.

Odmah iza podneva sastaju ministri financija eurozone, koji bi trebali pripremiti summit šefova država ili vlada 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu, a koji počinje u 19.00 sati. U razgovorima sudjeluje i izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Grčka će pokušati ponuditi više

Povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici rekao je da je do sada bilo puno sastanaka o Grčkoj, ali da je večerašnji odlučujući.

U slučaju nemogućnosti otplate dugova Grčkoj prijeti izbacivanje iz eurozone, što je rješenje koje bi svi htjeli izbjeći.

Grčka vlada je u nedjelju navečer svoj prijedlog za dogovor, koji je u Bruxellesu ocijenjen dobrom osnovom za daljnje razgovore.

Grčki premijer Aleksis Cipras kazao je u ponedjeljak kako je grčki cilj "financijski održivo rješenje" uz "zaštitu plaća i mirovina i izbjegavanje prekomjernih i iracionalnih povećanja PDV-a na struju".

'Vrlo slabi izgledi za sporazum oko Grčke u ponedjeljak'

Slabi su izgledi za postizanje dogovora u pogledu Grčke, upozorilo je nekoliko ministara financija eurozone prije izvanrednog summita koji bi se trebao održati tijekom večeri.

"Ne gajim puno nade u postizanje sporazuma u ponedjeljak", rekao je Finac Alexander Stubb prije sastanka Euroskupine, nakon kojeg će uslijediti summit šefova država i vlada 19 zemalja eurozone u ponedjeljak navečer u Bruxellesu.

Irski ministar financija Michael Noonan je rekao da su njegova očekivanja mala i objasnio da priprema nije bila savršena te je ocijenio da bi se ministri mogli ponovo sastati u četvrtak, prije novog summita 28 članica u Bruxellesu.

I španjolski ministar financija Luis Guindos je ocijenio "nemogućim" postizanje sporazum u ponedjeljak i naglasio da preostaje još malo vremena.

Bez temelja za odluku tj. bez predsporazuma između Atene i triju institucija (MMF, EBC, Europske komisije), s kojima grčka vlada mjesecima pregovora, "summit u ponedjeljak navečer će biti tek savjetodavni summit", rekao je glasnogovornik kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene