Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik od BiH želi napraviti 'asimetričnu federaciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik želi da BiH bude transformirana u "asimetričnu federaciju" s više teritorijalnih jedinica pri čemu bi središnja tijela državne vlasti funkcionirala isključvo na načelu konsenzusa, prenijeli su danas lokalni mediji u BiH.

Dodik je prijedlog o ovakvom ustavnom preustroju BiH iznio na sjednici glavnog odbora Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je u subotu zasijedao u Banjoj Luci. Pri tom je najavio kako će ovakvu ponudu prenijeti i čelnicima ostalih pet stranaka koje sudjeluju u pregovorima o ustavim reformama u BiH.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

"Asimetrična federacija imala bi više članica od kojih bi svaka imala karakter države unutar savezne države BiH", obrazložio je Dodik svoj prijedlog.

Nije pojasnio koliko bi budućih federalnih država imala buduća asimetrična federacija. Kazao je tek kako niti jedna od njih ne bi bila monoetnička no u svakoj bi bila jasna većina jednog od konstitutivnih naroda.

"Na razini BiH treba pak uspostaviti takav sistem koji će se bazirati na konsenzusu i paritetu", kazao je Dodik.

Njegov model preustroja BiH podrazumijeva i očuvanje institucija tročlanog Predsjedništva BiH i Vijeća ministara te dvodomnog parlamenta. Odlučno se međutim protivi uspostavi Vrhovnog suda BiH jer drži kao te ovlasti trebaju biti na razini sadašnjih entiteta odnosno budućih federalnih država.

Predsjednici šest političkih stranaka iz BiH koje čine vladajuću koaliciju trebali bi se ponovo sastati krajem narednog tjedna kako bi nastavili pregovore o ustavnim promjenama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene