Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u srijedu je kritizirao nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića po kojoj o termoelektrani (TE) Gacko ne treba pregovarati s Republikom Srpskom nego samo s BiH.


Dodik je u srijedu novinarima u Banjoj Luci izjavio da Mesić "može na razini BiH tražiti za Hrvatsku dio vlasništva nad rudnikom i termoelektranom Gacko, ali da se zna da je ona u vlasništvu RS-a", prenosi novinska agencija Fena.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Vođe Hrvata u BiH zanima samo vlast' Slika nije dostupna EU zabrinut zbog stanja u BiH

Nedavno je predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede (HEP) Željko Tomašić izvijestio predsjednika Mesića kako HEP računa na povrat ranijih ulaganja u elektroenergetske objekte izvan Republike Hrvatske - i to u termoelektrane Obrenovac u Srbiji i termoelektrane Gacko u Republici Srpskoj, ali da dosadašnji pregovori "s elektroprivredama Srbije i Republike Srpske ne idu dobro".

Mesić je na to rekao da o termoelektrani Gacko ne treba pregovarati s Republikom Srpskom jer je to entitet nastao etničkim čišćenjem, i nema utemeljenje u teritorijalnom ustroju bivše Jugoslavije, kao što to imaju njezine bivše republike, te je dodao da se o energetskoj politici pregovara samo s BiH i Srbijom.

Dodik je potvrdio da je Hrvatska "na neki način ranije ulagala (u termoelektranu Gacko) kroz fond u kojem su razvijeni (u bivšoj Jugoslaviji) morali pomagati nerazvijene, ali da RS nije evidentirala nikakva komercijalna ulaganja koja bi mogla biti osnova za imovinska potraživanja".