Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je danas izjavio da će do kraja ustrajati na tome da visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak izmijeni svoju odluku o načinu rada Vijeća ministara BiH.


Dodik je pri tom zaprijetio da će u protivnom slijediti ostavke srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Miodraga Živkovića.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Milorad Dodik završio u banjolučkoj bolnici zbog upale pluća, testirao se i na COVID-19 Slika nije dostupna Dodik odbacio mogućnost odustanka od referenduma

Govoreći na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci, Dodik je
istaknuo kako srpska strana traži da Lajčak svoju odluku izmijeni tako što će u njoj biti jasno istaknuto da većinu potrebnu za donošenje odluka u Vijeću ministara BiH ili u parlamentu ne mogu činiti predstavnici samo jednog naroda ili samo jednog entiteta.

"Ukoliko toga ne bude, naš stav je jasan: mi idemo u oporbu", kazao je Dodik.

Ocijenio je da će se u slučaju neprihvaćanja zahtjeva iz Banje Luke, BiH naći u višemjesečnoj krizi s obzirom da novo Vijeće ministara nije moguće uspostaviti bez sudjelovanja Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je on na čelu.

Tu krizu, kazao je Dodik, neće moći rješiti ništa pa ni izvanredni izbori jer bi i na njima, po njegovu uvjerenju, SNSD dobila uvjerljivu potporu većine glasača iz RS.