Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je odbio mogućnost preustroja policije u Bosni i Hercegovini po načelima na kojima ustraje Europska unija te najavio da će potporu za očuvanje entitetske policije zatražiti od građana RS na referendumu.


"Netko je smislio da mi trebamo predati policiju, a mi kažemo da to ne može tako", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci te najavio da će inicijativu za raspisivanje referenduma uskoro uputiti skupštini RS koja bi o tome trebala donijeti formalnu odluku.

Vezani članci Slika nije dostupna Dodik odbacio mogućnost odustanka od referenduma Slika nije dostupna Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem RS

Reforma policije koja podrazumijeva integriranje sadašnjih brojnih policijskih agencija u BiH te prenošenje policijskih ovlasti s entitetskih na državnu razinu temeljni je politički uvjet koji se mora ispuniti da bi ta zemlja mogla s EU potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Vlasti RS već mjesecima uporno odbijaju svaku pomisao na oduzimanje policijskih ovlasti entitetskom Ministarstvu unutarnjih poslova kao i na uspostavu policijskih regija koje bi prelazile međuentitetsku granicu.

"Očekujem da se i građani izjasne protiv ukidanja policije RS", kazao je Dodik.

On je ranije izjavio da u EU ne treba ni ulaziti ukoliko je cijena
za to gubitak policije RS.