Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbio komentirati sankcije

Dodik odbacio mogućnost odustanka od referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obacio je mogućnost da vlasti ovoga entiteta odustanu od provedbe referenduma kojim osporavaju postojanje suda BiH i državnog odvjetništva, iako je međunarodna zajednica u toj zemlji vjerovala da bi moglo doći do zaokreta tijekom susreta tamošnjih političara s izvršnim direktorom za Europu i središnju Aziju u zajedničkoj službi vanjskih poslova EU Miroslavom Lajčakom.

'Referendum će biti proveden i njime se brane interesi naroda Republike Srpske i ustava, a međunarodne su prijetnje znak nemoći i arogancije onoga tko prijeti. Uostalom, imamo odgovor na moguću reakciju međunarodne zajednice', rekao je Dodik u Banjoj Luci ne precizirajući što bi vlasti RS poduzele.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko uoči posjeta Banjoj Luci izrazio je nadu da bi Lajčak mogao odgovoriti vlasti RS od održavanja referenduma prijeteći istodobno poništavanjem referenduma i mogućim sankcijama.

'Ukoliko budu neke sankcije prema meni, ja protiv toga ne mogu. Ovdje sam samo da provodim ustav i volju građana i neću dopustiti da se uradi nešto na štetu RS', dodao je Dodik.

Po njegovim riječima, neozbljan je zahtjev da se poništi odluka parlamenta Republike Srpske o provedbi referenduma, a poručio je i da 'Skupština RS-a nije lovačko udruženje'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dodik prijavio devet osoba RS kazneno prijavio više stranih i domaćih dužnosnika Slika nije dostupna Lajčak podupro Dodikov zahtjev da se u parlamentu prihvati RS

Slovački diplomat na čelu vanjskopolitičkoga odjela EU-a za Europu i središnju Aziju Miroslav Lajčak pozvao je nakon susreta s Dodikom na dogovor i izbjegavanje mogućih sankcija. 'Vidim da postoji želja za rješavanjem pitanja funkcionalnosti nekih državnih institucija i o tome se može voditi razgovor, ali ne pod utimatumima i pod pritiskom', istaknuo je Lajčak.

Odbio je komentirati moguće sankcije protiv Republike Srpske i njezina čelništva, kazavši da to nije u njegovoj nadležnosti. 'Sankcije su nužno zlo i ima nešto što ih je izazvalo. EU želi da imamo dijalog i partnerski odnos i gledamo u budućnost', dodao je Lajčak.

On je i tijekom više odvojenih razgovora s političkim čelnicima u Banjoj Luci pozvao na što skoriju uspostavu državnog Vijeća ministara, što bi po njemu morao biti prvi cilj vlasti. Nakon razgovora s Lajčakom, i čelnici oporbenih stranaka istaknuli su da se protive eventualnoj intervenciji međunarodne zajednice protv održavanja referenduma u RS o državnome sudu i odvjetništvu.

Posjet Banjoj Luci idućeg tjedna najavio je američki i veleposlanik u BiH Patrick Moon. Parlament Republike Srpske imenovao je povjerenstvo za provedbu referenduma, u koje su uključene sve srpske političke stranke iz toga entiteta, a u njemu ne sudjeluju bošnjačke stranke SDP BiH i SDA. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene