Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bizaran slučaj pokušaja ubojstva zabilježen je u Švedskoj, gdje je 32-godišnji muškarac pokušao u četiri navrata otrovati svoju bivšu djevojku zloglasnim tolikom količinom bojnog otrova Ciklon B, da bi s njime moglo ubiti čak 42.000 ljudi. Istim su se bojnim otrovom koristili i nacisti u plinskim komorama koncentracijskih logora.


Isti je muškarac, koji živi u gradu Lulea, osim što je optužen za četverostruki pokušaj ubojstva, optužen i za drogiranje i silovanje svoje bivše 27-godišnje partnerice. 'Ciklon B je napravljen s jednom svrhom, a ta je da uništava život', kazala je švedskim medijima tužiteljica Ulla-Karin Lindström. Svoju je bivšu djevojku htio ubiti s gotovo tri kilograma navedenog otrova na bazi cijanida, koji je korišten tijekom holokausta.

Vezani članci Princeza Viktorija, Švedska Ni kraljevski dvor nije imun na koronu: Princeza Viktorija pozitivna na virus Prosvjed u Švedskoj 01 Finska odgodila lokalne izbore, a u Stockholmu i Beču održani prosvjedi zbog mjera protiv korone

Za Švedsku ovaj slučaj predstavlja svojevrsni presedan, jer je ovo prvi put da je netko optužen za pokušaj ubojstva tim nacističkim bojnim otrovom. Tužitelji tvrde kako je muškarac prvi puta bivšu djevojku pokušao otrovati 23. prosinca prošle godine u zajedničkoj kući pored grada Luleae, na način da joj je smrtonosnu dozu otrova stavio u hranu za vrijeme večere s njihovo dvoje djece. Drugi pokušaj dogodio se 3. siječnja ove godine, kad joj je stavio otrov pod nos i na usta, dok je ona spavala.

Otrov naručio iz Češke pod nazivom Uragan D2

U trećem pokušaju, koji se dogodio točno mjesec dana kasnije, odnosno 3. veljače, tužitelji tvrde kako je ovaj zlikovac smrtonosnu dozu Ciklona B svojoj bivšoj djevojci postavio u auto. U posljednjem pokušaju, smrtonosnu dozu otrova postavio je bivšoj djevojci u njezinoj kući, nekoliko dana nakon toga. Nakon svega tog, tužiteljica Lindström tvrdi kako je puka sreća i slučajnost kako je nesretna djevojka uopće živa.

Muškarac je otrov naručio tri kilograma Ciklona B iz češke tvornice, koja ga proizvodi pod imenom Uragan D2, no njegovoj rodbini je nešto tu bilo sumnjivo pa kad su provjerili o čemu se radi, provjerivši narudžbu, kontaktirali su policiju. Par ima dvoje djece u dobi od četiri i sedam godina, a optuženi muškarac i prije je bio nasilan prema svojoj partnerici. On sam je porekao kako je bojni otrov kupio s namjerom da otruje svoju bivšu djevojku. Ukoliko ga sud proglasi krivim, čega ga poprilično duga zatvorska kazna, pišu švedski mediji.