Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protivnici pobačaja

Djevojka (16) umire od raka, a ne daju joj kemoterapiju jer je - trudna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako 16-godišnjakinja umire od akutne leukemije, u bolnici su joj odbili dati kemoterapiju jer ih u tome sprječava - zabrana pobačaja.

Pobačaj je u Dominikanskoj Republici zabranjen i bolnica u glavnom gradu Santo Domingo odbila je 16-godišnjakinji dati prijeko potrebnu kemoterapiju zbog toga što je trudna oko 9 tjedana i tretman bi vrlo vjerojatno uzrokovao pobačaj

Pročitajte i ovo Ilustracija Siva zona Znate li u kojim je županijama najveća stopa pobačaja? Trećina žena se na korak odlučuje u braku Poljakinje na prosvjedu protiv zabrane pobačaja na udaru kritika "Novi alat represije žena": Poljska vlada uvodi registar trudnoća

>> Muž s obitelji tukao trudnu suprugu da ubije žensko dijete!

Liječnici kažu kako tinejdžerica hitno treba primiti agresivnu kemoterapiju, no nemoćni su pred strogim zakonima. Rosa Hernandez, majka bolesne djevojke, pokušava uvjeriti pokušava uvjeriti liječnike i dominikanske vlasti da u slučaju njezine kćeri naprave izuzetak kako bi joj spasili život. 'Život moje kćeri je na prvom mjestu. Znam da je pobačaj grijeh i da nije po zakonu, no zdravlje moje kćeri mora biti na prvom mjestu', očajna je majka.

Prema dominikanskim zakonima 'pravo na život počinje začećem i traje do smrti'. Ženske udruge i udruge za ljudska prava su na nogama. Ističu kako djevojka odmah mora primiti kemoterapiju.

Ministar zdravstva Bautista Rojas Gomez, javno je kazao kako favorizira kemoterapiju, no liječnici i dalje čekaju službenu odluku vlasti. 

Pelegrin Castillo, jedan od tvoraca rigoroznog zakona, kaže da zabrana pobačaja liječnike ne sprječava da djevojci daju kemoterapiju, već da ih sprječava da naprave pobačaj zato jer bi joj željeli dati kemoterapiju. 'Liječnici se ne moraju ništa brinuti i slobodno joj mogu dati kemoterapiju. Imaju mandat da spašavaju oba života', kazao je Castillo.

I dok se u cijeloj zemlji vodi rasprava što i kako se može ili smije učiniti, nesretnoj djevojci sat itekako otkucava... 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene