Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema novom zakonu o sigurnosti djeci će u EU biti zabranjeno puhanje balona.


U zakonu EU o sigurnosti igračaka, s kojim se usuglasila i usvojila ga britanska vlada, navodi se da djeca mlađa od osam godina ne smiju puhati balone bez nadzora jer postoji mogućnost da ih progutaju i zadave se s njima, piše Daily Teleghaph.

Vezani članci Videozid: Schengen i Eurozona - 4 Pozdravljamo se s kunom, ali i s granicama: Što za Hrvatsku znači ulazak u Schengen i eurozonu? Ivana Petrović Podjela u Saboru oko pomoći Ukrajini: ''Po ovome danas ispada da je u Hrvatskoj rubalj još uvijek jači od eura''

Navode da, usprkos činjenici da su igračke poput zviždaljki i društvenih igara s magnetima, bili omiljeni brojnim generacijama, sada su zabranjeni jer sadrže male dijelove ili kemikalije koje predstavljaju rizik.

Tako će zviždaljke, s papirnatim nastavkom koji se rasteže prilikom puhanja, prema europskim regulativama, biti zabranjen za djecu mlađu od 14 godina. Nova direktiva natjerat će proizvođače da uz rizične igračke postave i upozorenja.

Uz pravila o balonima i zviždaljkama, novi zakon EU uvodi i ograničenja za bučnije igračke, poput zvečki i glazbenih instrumenata. Sve plišane igračke namijenjene djeci mlađoj od tri godine moraju se prati jer su čelnici EU zabrinuti da bi prljave igračke mogle širiti oboljenja i zaraze. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju