Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci objasnili

Dječak koji je u školi ubio devetero ljudi ne ide u zatvor: Po zakonu ovo je jedina kazna koja mu prijeti

Policija u Beogradu
Policija u Beogradu Foto: Reuters
Učenik sedmog razreda OŠ Vladislava Ribnikara koji je jutros oko 8:40 ubio osmero kolega i čuvara škole, a teško ranio šestero učenika i profesoricu povijesti, još nije napunio 14 godina, što je zakonska starosna granica od koje maloljetnik postaje kazneno odgovoran.

Usprkos stravičnom zločinu koji je počinio 13-godišnji dječak, prema Zakonu o maloljetnim sudionicima kaznenih djela i kaznenopravnoj zaštiti maloljetnih osoba on ne može kazneno odgovarati za ovaj zločin jer se tretira kao - dijete.

Osobi koja nije napunila 14 godina ne mogu se izreći kaznene sankcije ni primijeniti druge mjere koje predviđa ovaj zakon. Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti nezapamćenog zločina i ispituje se na koji je način maloljetnik došao do pištolja kojim je ubio vršnjake.

Pročitajte i ovo Prizor ispred škole u kojoj se dogodio nezapamćeni zločin Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Djevojčica francuske nacionalnosti među žrtvama masakra u školi. Odvjetnica otkrila nove detalje o dječaku i njegovim roditeljima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UBIO 9 OSOBA VIDEO Nova snimka uhićenja dječaka koji je počinio nezapamćeni masakr u školi

Odvjetnik Radomir Munižaba za Blic je potvrdio da se dječaku, s obzirom na to da nije napunio 14 godina, ne mogu izreći kaznene sankcije.

"Čak i da je navršio 14 godina, dijete bi morali vještačiti neuropsihijatar i psiholog kako bi se utvrdila njegova uračunljivost", rekao je Munižaba.

U slučaju ovog dječaka to znači da će vjerojatno biti smješten na neku posebnu lokaciju ili u ustanovu zatvorenog tipa jer postoji mogućnost osvete prema njemu i njegovoj obitelji.

Pročitajte i ovo Načelnik PU Beograd Veselin Milić o pucnjavi o školi Objavljeni mučni detalji VIDEO Pronađeni crteži učionica: Ubojica je imao točan raspored klupa i popis učenika za likvidaciju

"Ne može mu se izreći nikakva mjera, već može biti samo smješten u određenoj ustanovi, i to ako za tim postoji potreba, a ne zato što to netko naredi. Može biti smješten u dječju bolnicu ili biti upućen na različite preglede", kaže Munižaba.

Odvjetnik Nikola Ristović za Blic dodaje da će se s obzirom na djetetove godine trebati istražiti odgovornost roditelja. 

"Osoba koja u svom domu ima vatreno oružje treba ga pohraniti tako da ono nije dostupno drugim osobama te se treba nalaziti u zaključanom ormariću", kaže Ristović. Dodaje i da se treba istražiti je li dječak ranije imao iskustva u rukovanju pištoljem iz kojeg je pucao, s obzirom na to da je znao kako pucati iz njega.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene