Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Videokonferencija odmetnutih

Trumpova era mogla bi zauvijek promijeniti političku sliku SAD-a: Dio republikanaca razmatra osnivanje nove stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko desetaka republikanskih dužnosnika, koji smatraju da se njihova stranka ne želi suprotstaviti bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovu potkopavanju američke demokracije, u pregovorima je o osnivanju nove stranke desnog centra, prenosi britanska agencija Reuters.

U razgovore su uključeni bivši izabrani republikanci - dužnosnici vlada Ronalda Reagana, Georga Busha mlađeg i starijeg i samog Trumpa, bivši veleposlanici i stratezi, otkrilo je agenciji Reuters četvero ljudi upoznato s pregovorima.

Prošli petak više od njih 120 videopozivom je raspravljalo o novoj stranci koja bi se temeljila na platformi ''principijelnog konzervatizma“, što uključuje poštivanje Ustava i vladavine prava.

Plan im je imati svoje kandidate u nekim od političkih utrka, a u drugima podržati kandidate desnog centra, bili oni republikanci, neovisni ili demokrati.

Evan McMullin, kandidat 2016. na predsjedničkim izborima, za Reuters je rekao da je bio jedan od domaćina videokonferencije s bivšim dužnosnicima zabrinutima Trumpovim upravljanjem strankom. Kazao je kako je 40 posto onih u pozivu podržalo ideju nove stranke, a da se razmatra i formiranje ''frakcije“ koja bi mogla djelovati i u sklopu republikanaca.

Pročitajte i ovo Ivica Puljić Suđenje Trumpu u Senatu Reporter iz Washingtona: "Republikanci neće dati potporu za opoziv. Moguće je cijepanje stranke"

U razgovoru su bili i John Mitnick, savjetnik u ministarstvu domovinske sigurnosti pod Trumpom, bivši zastupnik Charlie Dent te Elizabeth Neumann i Miles Taylor, također dužnosnici domovinske sigurnosti pod Trumpom.

Pozivi za osnivanjem nove političke grupacije pokazatelj su razdora koji su Trumpove tvrdnje o izbornoj prijevari i neredi 6. siječnja na Kapitolu stvorili među republikancima. Većina članova stranke i dalje je odana bivšem predsjedniku, no dio njih želi novi smjer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUĐENJE PROGLAŠENO USTAVNIM Počelo povijesno suđenje Donaldu Trumpu u Senatu, tužitelj prikazao videosnimku nasilnog upada u Kongres

Sudionici videokonferencije odmetnutih izrazili su razočaranje što je više od polovice republikanaca u Kongresu, osam senatora i 139 zastupnika donjeg doma, glasalo protiv potvrde pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nekoliko sati nakon upada nasilne gomile na Kapitol.

''Veliki dijelovi Republikanske stranke radikalizirani su i prijetnja američkoj demokraciji", rekao je McMullin za Reuters. ''Stranka se treba vratiti istini, razumu i osnivačkim idealima, ili očito mora nastati nešto novo."

Upitan o mogućnosti treće stranke, Trumpov glasnogovornik Jason Miller rekao je da su to "gubitnici koji su napustili republikance kad su glasali za Bidena".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene