Evan McMullin
Evan McMullin Foto: Afp

Nekoliko desetaka republikanskih dužnosnika, koji smatraju da se njihova stranka ne želi suprotstaviti bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovu potkopavanju američke demokracije, u pregovorima je o osnivanju nove stranke desnog centra, prenosi britanska agencija Reuters.


U razgovore su uključeni bivši izabrani republikanci - dužnosnici vlada Ronalda Reagana, Georga Busha mlađeg i starijeg i samog Trumpa, bivši veleposlanici i stratezi, otkrilo je agenciji Reuters četvero ljudi upoznato s pregovorima.

Prošli petak više od njih 120 videopozivom je raspravljalo o novoj stranci koja bi se temeljila na platformi ''principijelnog konzervatizma“, što uključuje poštivanje Ustava i vladavine prava.

Plan im je imati svoje kandidate u nekim od političkih utrka, a u drugima podržati kandidate desnog centra, bili oni republikanci, neovisni ili demokrati.

Evan McMullin, kandidat 2016. na predsjedničkim izborima, za Reuters je rekao da je bio jedan od domaćina videokonferencije s bivšim dužnosnicima zabrinutima Trumpovim upravljanjem strankom. Kazao je kako je 40 posto onih u pozivu podržalo ideju nove stranke, a da se razmatra i formiranje ''frakcije“ koja bi mogla djelovati i u sklopu republikanaca.

Ivica Puljić Reporter iz Washingtona: "Republikanci neće dati potporu za opoziv. Moguće je cijepanje stranke"

U razgovoru su bili i John Mitnick, savjetnik u ministarstvu domovinske sigurnosti pod Trumpom, bivši zastupnik Charlie Dent te Elizabeth Neumann i Miles Taylor, također dužnosnici domovinske sigurnosti pod Trumpom.

Pozivi za osnivanjem nove političke grupacije pokazatelj su razdora koji su Trumpove tvrdnje o izbornoj prijevari i neredi 6. siječnja na Kapitolu stvorili među republikancima. Većina članova stranke i dalje je odana bivšem predsjedniku, no dio njih želi novi smjer.

Donald Trump Počelo povijesno suđenje Donaldu Trumpu u Senatu, tužitelj prikazao videosnimku nasilnog upada u Kongres

Sudionici videokonferencije odmetnutih izrazili su razočaranje što je više od polovice republikanaca u Kongresu, osam senatora i 139 zastupnika donjeg doma, glasalo protiv potvrde pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nekoliko sati nakon upada nasilne gomile na Kapitol.

''Veliki dijelovi Republikanske stranke radikalizirani su i prijetnja američkoj demokraciji", rekao je McMullin za Reuters. ''Stranka se treba vratiti istini, razumu i osnivačkim idealima, ili očito mora nastati nešto novo."

Upitan o mogućnosti treće stranke, Trumpov glasnogovornik Jason Miller rekao je da su to "gubitnici koji su napustili republikance kad su glasali za Bidena".