Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković bio je gost večerašnjeg Dnevnika Nove TV. Otkrio je, međuostalim, o čemu je razgovarao sa šefom Fonda za obnovu i nesuđenim kandidatom HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Damirom Vanđelićem. Dotaknuo se i imenovanja bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić na čelo Podravke.

Galerija Premijer Andrej Plenković i Mislav Bago +0 Premijer Andrej Plenković

O budućnosti HDZ-a u Zagrebu, planira li Vlada relaksirati mjere, koja je sudbina Damira Vanđelića te zašto je nagradio Martinu Dalić u Podravki samo su neke od tema o kojima je u Dnevniku Nove TV s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem razgovarao Mislav Bago.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o novom paketu mjera, ali i novim istragama zbog slučaja Žalac: "Nema nikakve nervoze" Sjednica Vlade - 1 Plenković o BDP-u i rastu cijena: "Podaci su ohrabrujući, trend se preokrenuo"

Hoćemo li od ponedjeljka u teretane ili kafiće?

"Na sastanku Znanstvenog savjeta raspravili smo situaciju u Hrvatskoj, suglasni smo da su mjere donesene u studenom polučile efekt, smanjili smo broj zaraženih i umrlih, a važno je reći i da je strpljenje i odgovornost građana tome pridonjelo. Poslat ćemo određene signale koji se odnose na dvije domene, ugostiteljstvo i sport", kaže premijer. 

"Na stolu je i coffe to go. Nalazimo se u zimskim mjesecima, postoje najave da će biti i hladnije sljedećih mjeseci. Trebamo doći do proljeća", kaže. 

Govoreći o cjepivu, rekao je kako su sva tri koja Hrvatska ima učinkovita. 

"Prema hodogramu, od sva tri proizvoiđača do kraja ožujka trebali bismo dobiti 600 tisuća doza cjepiva. Sve ćemo iskoristiti, po mom računu, mogli bi do kraja ožujka imati barem deset puta više cijepljenih nego danas, dakle oko 400 tisuća građana", kaže.

Sam bi se, kaže, cijepio bilo kojim cjepivom. 

"Nemam problem s tim", poručuje. 

"Vanđelić i ja smo razgovarali u četiri oka, to je važno"

O cijepljenju rektora Borasa, rekao je kako se svi trebamo držati reda. 

Govoreći o Davoru Filipoviću kao kandidatu za gradonačelnika Zagreba, odbacio je navode da je Filipović drugi izbor. 

"Ne, on je prvi izbor HDZ-a. Nismo koketirali s Damirom Vanđelićem, mi smo s njime razgovarali. On ništa ne objašnjava pa ću ja. Te razgovore smo vodili u četiri oka, to je važno. Njegova je želja bila da do ljeta vodi Fond, to je on sam rekao. U njegovoj viziji je odmah bilo da to bude privremeno, a zašto nije htio ići u ovu utakmicu, to samo on zna. Teza o tome da nije išao u kandidaturu zbog nekog aranžmana HDZ-a s Milanom Bandićem je neistinita", kaže. 

Na pitanje čime ga je Martina Dalić zadužila da je postavljena na čelo Podravke, Plenković kaže kako je postavljena dogovorom svih dionika kompanije. 

"Siguran sam da će biti odlična predsjednica Uprave Podravke", rekao je. 

Upitan koji je njezin zadatak u Podravci, Plenković kaže kako je to važna kompanija za sjever Hrvatske i Koprivničko-križevačku županiju.

"Zadatak je osnažiti Podravku, kompanija zapošljava nekoliko tisuća ljudi i ima dobre poslove", rekao je Plenković.

Govorio je o Hrvatskoj gospodarskoj komori i pojašnjavao sustav obvezne članarine. 

"Trebamo analizirati i vidjeti što možemo napraviti. Do sada smo imali ovaj sistem, možda ne najbolji", kazao je. 

"Predsjednikove objave ne pratim, nemam vremena"

Kako gleda na objave predsjednika RH Zorana Milanovića vezano za žrtve spolnog uznemiravanja, premijer kaže kako predsjednikove objave - ne prati. 

"Nemam stav o tome. Nemam vremena za baviti se time, zavidim svakom tko ima vremena to pratiti. Njegova vlada nije bila u stanju ratificirati Konvenciju vijeća Europe na tu temu, mi smo je ratificirali.  Da ja sad krenem u raspravu s njime, bit će 'gle, on se svađa", rekao je premijer.

Na pitanje Mislava Bage što će prvo napraviti kada se ublaže epidemiološke mjere, otići u kafić, na plivanje ili nešto treće premijer odgovara:

"Sigurno se neću napiti, da ću plivati - teško, ali možemo nas dva u teretanu. Gužva je, nema se vremena, ali ako ćete vi u teretanu onda ću i ja". 

 

 

Reporter, urednik i politički komentator Nove TV, Mislav Bago, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV osoba godine.

Podržite ga svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju